Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš zuří, známé tváře ANO končí. Pilný ani Komárek nejdou do voleb

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
21. června 2017
15:35

Hnutí ANO řeší čtyři měsíce před volbami zásadní problém. Známé tváře už nechtějí kandidovat. Z osobních důvodů nechce být lídrem na Vysočině současný ministr financí Ivan Pilný. A vale dal hnutí Andreje Babiše podle informací Blesk.cz také výrazný poslanec a bývalý novinář Martin Komárek. Babiše tím naštval.

Podle předsedy ANO Andreje Babiše Martin Komárek „žadonil“, aby mohl na kandidátce být. Nakonec se s hnutím ale rozchází. „Dostal jsem nabídku od Andreje Babiše a Martina Stropnického, abych kandidoval v Praze,“ řekl Komárek Blesk.cz s tím, že věc dlouho zvažoval. „Nakonec jsem velmi zdvořile a s díky odmítl,“ dodal končící poslanec.

Svou odmítavou odpověď poslal šéfovi pražské organizace ANO Martinu Stropnickému mailem. Ani se spolu nesetkali. „Jsem člověk písma – takže když formuluji nějakou důležitou odpověď, tak volím formu písma,“ říká o způsobu komunikace Komárek.

Komárek kandidoval v předčasných volbách v roce 2013 na Liberecku. Po té, co se odstěhoval do Prahy, chtěl na podzim přesvědčit voliče v hlavním městě. Jenže ani tady o něj podle informací Blesk.cz příliš nestáli. Zasáhnout tak musel až samotný šéf hnutí Andrej Babiš.

„Pražská ani liberecká organizace ho nenavrhla, a když jsem řekl, že to doporučuji a možná by to bylo akceptováno na nějaké jiné než lídrovské pozici, tak včera Komárek řekl, že nechce. Tomu nerozumím,“ neskrývá Babiš překvapení nad Komárkovým rozhodnutím.

Martin Komárek vystoupil ostře proti zveřejněným nahrávkám, na kterých Andrej Babiše diskutuje s bývalým novinářem Mladé fronty o načasování článků na politické konkurenty. 

Bývalému ministrovi financí a vicepremiérovi se navíc nelíbí, jakým způsobem se v posledních týdnech Komárek vyjadřuje do médií. Na svůj web Komárkovy noviny, například nedávno napsal, že ANO míří k jednobarevné vládě.

„Chápu obavy špiček ANO před přiznáním takového scénáře. Čeští voliči rádi vyvažují a mohli by se zaleknout příliš velké síly Andreje Babiše. Osobně se ale domnívám, že si strana, která chce zásadně změnit správu státu, která až dosud brzdí ekonomický rozvoj země a otravuje lidi, musí mít takové sebevědomí, aby si o většinovou podporu řekla. Takový Macron ve Francii to zvládl,“ zdůraznil na svém webu.

„Komentuje různé věci, které si myslím, jsou zbytečné. Do voleb je daleko – spekulovat o tom, co bude a jak bude, je zbytečné a vůbec nám to nepomáhá,“ kritizuje Komárkovy výroky Babiš.

Nemocná Sněmovna?

Komárek už podle svých slov nechce sedět v Poslanecké sněmovně, která je prý plná klientelismu. „Co se týče politiky, tak Sněmovna je nemocná. Je to nemoc chronická. Je to dům pokrytectví a zloby. Tam se mi skutečně nelíbilo,“ říká ke svým důvodům, proč chce nakonec praštit s politikou předseda volebního výboru Komárek.

Jestli je to například i kvůli fungování v samotném hnutí ANO, říct nechtěl. „Co se týče poměrů v hnutí ANO, ty nebudu před volbami komentovat,“ řekl jen stroze. Vyjádření k hnutí si chce nechat, až se uzavřou volební urny.

Ve volbách bude chybět i Pilný

Další výraznou tváří, která odmítla Babišovi kandidaturu, je i ministr financí a stávající poslanec Ivan Pilný. Odstoupil jako lídr na Vysočině. Nahradit ho má předseda poslaneckého klubu a statutární místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který v tomto volebním období sedí ve Sněmovně za Olomoucký kraj.

Výměnu na kandidátce zatím ale nechtěl oficiálně potvrdit. „Bude to řešit výbor hnutí v pondělí,“ napsal Blesk.cz Faltýnek v SMS zprávě. Odstoupení Pilného a tedy další ztrátu silného kandidáta ale redakci potvrdil šéf hnutí Babiš.

„On mě informoval, že z osobních důvodů nebude kandidovat, což je samozřejmě škoda, protože je to člověk, který rozumí podnikání a hospodářství, tak je mi to líto, ale tak se rozhodnul,“ o jaké osobní důvody jde, ale Babiš ani Pilný neprozradili.

V předčasných volbách v roce 2013 skončilo na Vysočině hnutí ANO se ziskem 15,89 % hlasů na třetím místě za vítěznou ČSSD s 23,01 % hlasů. Druhá skončila KSČM s 16,86 %. V čele kandidátky hnutí ANO tehdy stála první místopředsedkyně hnutí Věra Jourová, současná eurokomisařka.

Ivan Pilný těsně po svém nástupu na ministerstvo financí oznámil, že spustí účtenkovou loterii až v listopadu. Původní termín měl být přitom v dubnu, pak v září. 

Ze stran a subjektů zastoupených v parlamentu a těch, jejichž volební preference se dlouhodobě pohybují kolem tří procent a více, už na Vysočině všechny oznámily jména volebních lídrů. V minulých volbách vítězné sociální demokraty povede současný hejtman, nestraník Jiří Běhounek. ODS povede starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Lidovci půjdou do voleb v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Lídrem je lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Komunisté stavějí do čela kandidátky poslance Pavla Kováčika.

TOP 09 si na první místo zvolila podnikatele Josefa Mladého z Velkého Meziříčí. Piráty povede na Vysočině do sněmovních voleb jejich krajský předseda a programátor Jan Pošvář. V čele kandidátky Zelených je učitelka Hana Veronika Konvalinková. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury postavilo do čela kandidátky jednatele společnosti z Vojnova Městce na Žďársku Radka Kotena.

Hnutí ANO bude definitivně schvalovat kandidátní listiny 26. června. Strany mají čas na jejich zaregistrování do 15. srpna. Pnutí při sestavování listiny je v rámci hnutí ale také v Jihočeském kraji. Jeho zástupci dnes proto byli na schůzce u Babiše.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
agfor ( 21. června 2017 20:19 )

Blbiši, já to teda vezmu. Když mi přidáš ještě 5 Kč na hodinu, tak se obětuju a prosedím aspoň třetinu času s ostatníma blbama. To by mělo stačit. Víc toho podělat, než ty a ti tvoji pohůnkové snad ani nejde.

havran2 ( 21. června 2017 18:20 )

Komárek nikdy nevěděl co by chtěl ! ! !

osinek ( 21. června 2017 18:11 )

Slováci tvrdí, že na Slovensku by se nemohl stát ministrem financí Čech, který za komoušů donášel komunistické tajné policii STB. Čech, který "tuneloval" a obrovský majetek nezískal poctivě; Čech, který lže "v přímém přenosu" aniž by mrknul okem tj. lže jako když tiskne; Čech, který neovládá slovenštinu tj mluví "československy"..... Slováci nechápou jak je možné, že někteří Češi ty bláboly Andyho čerpače tak "žerou"!!! Slováci jsou rádi, že Andy Čerpač a Krnda zakotvili v Česku...., Jsou rádi, že se těch "dvou" dárečků" zbavili......

moiaza ( 21. června 2017 17:36 )

 Slušného člověka v politice nenajdete. Lumpů a podvodníků je však takové množství, že každý politik se stává lehce nahraditelným.

jerry ( 21. června 2017 17:12 )

Chytří a vzdělaní lidé kvapen ANO opouštějí, asi vědí proč. Zůstane hloupá, hladová lůza, která se dá koupit za koblihu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa