Kavárnu Savoy navštěvovali Brňané již za první republiky. Na kávu a zákusek sem během necelých sto let zavítala velká spousta místních i turistů. Teď ale končí, střídá ji veganská restaurace. „Bude se to tu zavírat 20. prosince. Pak tady bude rekonstrukce. My všichni možná skončíme, to se ještě uvidí,“ vysvětluje obsluha kavárny. Podoba podniku se razantně změní. Známý nápis SAVOY vystřídá logo Forky’s.

Promění se také interiér. Na facebookové stránce se Forky’s pochlubil novým projektem: „Ve spodních patrech Vám chceme nabídnout snídaně, rychlejší výdej jídel, luxusnější minutkovou kuchyni, a především cool místo pro večerní chill. Možná vlastní pivo a určitě míchané alko drinky a klidně občas živou muziku...“ V přízemí budovy vznikne samoobslužná jídelna s kavárnou, v horním patře poté klasická restaurace. Mimo to podnik nabídne například speciální salónek pro kurzy vaření.

Restaurace Forky’s je jedním z úspěšných podniků s veganskou kuchyní v Brně. Momentálně sídlí na Jezuitské ulici, přes náměstí na dohled od kavárny Savoy. Stávající provozovna se stěhovat nebude. Vznikne v ní samoobslužná prodejna s veganským sortimentem, včetně drogerie a dalšího zboží.

 „A to budeme chodit na elektroswing do Forkysu?“ ptá s jeden ze stálých zákazníků kavárny Savoy. Další z předností podniku na jednom z nejkrásnějších náměstí v Brně byl tanec. Pravidelné elektroswingové večery, které pořádala sama kavárna, tak zřejmě zmizí v zapomnění. Swingové taneční večery jsou v Brně čím dál oblíbenější, o jedno tradiční místo rozšířená skupina tanečníků ale tímto přichází. Není jisté, zda bude nový nájemce nakloněn pravidelným tanečním večerům stejně jako kavárna Savoy.

Po kavárně Alfa, Podobrazy, nebo restauraci Forman tak z města mizí další tradiční podnik. Většinu původních restaurací a kaváren v Brně nahrazují místa s asijskou nebo veganskou kuchyní. Gastromapa moravské metropole se výrazně mění, jde na ruku novým trendům. 

Fotogalerie
6 fotografií