Dva cheeseburgery Čecha stojí 50 Kč. Cizince, který platí dolarem, bude ale stát jednou tolik! Restaurace McDonald’s na náměstí Svobody vypisuje vlastní kurzy na dolar a euro, které se míjí s aktuálním kurzem až o 10 Kč! Jak chytře obejít zákon a královsky na tom vydělat, o porušení zákona totiž nejde.

Za dva cheeseburgery v McDonald’s na náměstí Svobody, které v korunách stojí celkem 50 Kč, zaplatíte čtyři dolary. Jeden americký dolar se totiž v této restauraci rovná 15 korunám! Aktuální kurz dolaru je ale momentálně 25 Kč. Za občerstvení by tak měl zákazník zaplatit pouze zhruba dva dolary. Takhle ho ale nákup stojí dvojnásobek oproti nákupu v českých korunách!

„Momentální kurz dolaru je u nás 15 Kč, máme to dané centrálou. Cizí peníze nevyměníme, pouze jimi u nás můžete zaplatit,“ říká vedení pobočky McDonald’s na náměstí Svobody v Brně. Při otázce Blesku odkud berou podklady pro stanovení aktuálního kurzu, následuje nejasná odpověď: „My nevíme. Aha, vlastně z centrály.“ Jenže druhá pobočka McDonald’s, vzdálená zhruba půl kilometru, má kurzy mnohem bližší těm aktuálním – konkrétně  jeden dolar za 23,50 Kč.

Euro dopadlo podobně. McDonald’s na náměstí Svobody vypisuje 22 Kč, přitom aktuálně se euro rovná 27 Kč. Propad dolaru je ovšem markantnější. Směnárny okolo zmiňovaného fastfoodu se nestačí divit. „Je to krádež za bílého dne! Jak si tohle můžou dovolit?“ rozčiluje se jeden ze směnárníků, ke kterému chodí zaměstnanci restaurace měnit tržbu. „Tak to na tom pěkně vydělávají, jsou to prevíti. Kdybych takový kurz vypsal já, poruším zákon a lidi mě ukamenují,“ doplňuje muž z nejbližší směnárny.  

Finanční experti zírají

Jak je tedy vypisování takto nízkého kurzu možné? „Jedná se o krajně nestandardní a především neetické chování vůči zákazníkům. Tak rozdílný kurz opravdu není obvyklý a zákazníci by si měli dávat pozor, pokud v této restauraci chtějí platit zahraniční měnou,“ tvrdí Lukáš Komanda, šéfanalytik společnosti Cyrrus.

Ředitelka společnosti Next Finance, ekonomka Markéta Šichtařová, říká: „Dle mého neporušují zákon, pouze ho šikovně obcházejí. Z ekonomického hlediska tam nevidím problém. Je to spíše otázka etiky. Ekonomicky se to tak udělat dá. Je to zajímavě vymyšlený způsob, jak obejít snahu o jednotné ceny. Snaží se vytvořit speciální cenu pro cizince.“ 

Blesk oslovil i Českou národní banku. „Situace, kdy prodávající přijímá cizí měnu za účelem úhrady ceny zboží, není směnárenskou činností ve smyslu zákona o směnárenské činnosti a není tedy ze strany ČNB v tomto směru dohlížena,“  uvedla Denisa Všetíčková z České národní banky. Tento McDonald’s tedy zákon neporušuje, jedná však neeticky vůči zákazníkům.

Fotogalerie
14 fotografií