Parta zlodějů na odvoz lupu potřebovala několik dodávek či náklaďáků a pořádné svaly. Každý panel totiž váží kolem deseti kilogramů. Cenu za kus odhadl majitel, mostecká společnost Ren Power CZ, na 3500 korun. Nepochybně šlo o »akci« na zakázku.

Po starších panelech je poptávka

„Jde o starší panely, které se už nevyrábějí. Pokud někomu na starším typu elektrárny odešly, prostě si je opatřil, respektive objednal touto formou,“ řekl Blesku David Štička, který se zabývá montáží fotovoltaických systémů. Poškozená firma uvedla solární elektrárnu v Miroslavi do provozu v roce 2008.

V části Štěpánov, ležící mimo Miroslav, se nacházejí dvě solární elektrárny. Tu první pobertové minuli, ke druhé, kde odmontovali stovky panelů, se podle všeho dostali polní cestou. Ačkoliv prostor střeží kamery a v sousedním areálu, který patří městu, jsou nainstalovány fotopasti, po zlodějích není ani vidu, ani slechu. „Prý otočili kamery vzhůru k obloze a šli dovnitř,“ řekl Blesku starosta Miroslavi Augustin Forman.
Video
Video se připravuje ...

Zloději šli do fotovoltaické elektrárny u Miroslavi najisto. Ukradli starší panely, které se už nevyrábějí. Poslouží nejspíš majiteli jiného staršího zařízení. Zdeněk Matyáš

Nikdo nic neviděl, policie dál hledá svědky

Přes silnici sousedí se solárními elektrárnami firma zabývající se chovem drůbeže. Její zaměstnanci nevědí o noční přepadovce o mnoho víc. „Museli se s auty točit na silnici. Druhý den tady byla policie, zjišťovala, zda někdo něco neviděl,“ svěřil se Blesku jeden ze zaměstnanců.

Protože záznamy z kamer z osudné noci neexistují, policie se nyní snaží najít jakákoliv svědectví. „Jestliže si někdo z občanů všiml podezřelého pohybu osob nebo vozidel v této lokalitě, nechť nám tyto poznatky sdělí. Uvítáme jakékoli informace, které nám pomohou co nejdříve kauzu objasnit,“ dodala policejní mluvčí.

Fotogalerie
9 fotografií