Brno je po Praze druhým nejdražším městem v republice. S menšími výchylkami se zde ceny za oběd zvyšují dlouhodobě,“ uvádí produktový manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych. Své údaje má podložené údaji z plateb více než 50 tisíc zaměstnanců.

Podle Brycha ještě před rokem stálo v Brně průměrné menu necelých 108 korun. Do prosince vyskočilo na 111 korun a v prosinci skokově narostlo na 114 korun.

Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb v restauracích. To je patrné i na údajích ze všech krajských měst na Moravě. V Brně zdražily obědy skokově o téměř tři koruny. V ostatních městech to byla dvoukoruna,“ dodal Brych.

Celorepublikový průměr menu v restauracích je 108 korun, přičemž ho navyšují hlavně ceny z Prahy a Brna. „Zaměstnanci nicméně většinou doplácejí. Zaměstnavatelé jim totiž nejčastěji poskytují stravenky v hodnotě 80 korun,“ doplnil Brych.

Video
Video se připravuje ...

V Brně najdete jen pár restaurací, kde si můžete koupit polední menu pod 100 korun. Většinou stojí výrazně víc. Jolana Halalová