Na statek ve Světlé Hoře na Bruntálsku vyjížděli hasiči v neděli dopoledne. Koníkovi se tu zaklesla noha v betonové jímce. Záchranářům se naskytl nepěkný pohled. Kůň tu ležel bezvládně na zemi.

„V první fázi jsme použili pro jeho úlevu a vytvoření místa pro podvlečení nafukovací zvedací vaky. Po dojezdu vyprošťovacího speciálu se podařilo podvléci nebohému zvířeti široké popruhy pod břichem a opatrně jsme ho začali zvedat pomocí hydraulické ruky speciálu,“ uvedl hasič Petr Kůdela.

Majitel asi patnáctiletého koně zvíře uklidňoval. Po úspěšné akci, která trvala zhruba hodinu, si koník poškrábaný na břiše a noze odpočinul v trávě a poté jej majitel odvedl do stáje.

Zásah na záchranu zvířecího života si nacvičili hasiči už v pátek odpoledne, kdy ve Frýdlantu nad Ostravicí zachraňovali pasteveckého psa. Gamai, jak se hafan jmenoval, spadl do zhruba dva metry hluboké betonové studny, nemohl ven a hlasitě štěkal a vyl. „Hasiči použili účinnou metodu, když jeho majitel nasadil psu festovní náhubek, hasiči jej za něj opatrně vytáhli po žebříku do bezpečí,“ popsal Kůdela.

VIDEO: Podívejte se na odchyt pštrosa v Pelhřimově.

Video
Video se připravuje ...

Odchyt pštrosa v Pelhřimově i-Vysocina.cz

Fotogalerie
9 fotografií