„Na doporučení koordinátora Evropského záchovného programu pro orlosupy bradaté bude mladá samička vypuštěna na Korsice. Zde byl v loňském roce zahájen repatriační projekt na záchranu tamní ostrovní populace, která čítá pouhých pět párů,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Za uplynulých deset let se podle ní počet párů orlosupů snížil o polovinu, od roku 2007 navíc z celkového počtu 37 snůšek vylétlo pouze šest mláďat. Skupina expertů proto vypracovala plán, jehož cílem je zastavit dramatický úbytek a zajistit přežití tohoto dravce.

Ostravský orlosup bude vypuštěn v sobotu 3. června. Do připraveného hnízda v příslušné lokalitě bude samice položena ještě s jedním přibližně stejně starým mládětem ze specializované chovné stanice ve Španělsku.

„Důvodem, proč se do hnízda vkládají mláďata dvě, přestože orlosupi odchovávají pouze jedno, je to, že se mláďata bez rodičů navzájem motivují a po vylétnutí z hnízda se po určitou dobu zdržují pospolu,“ podotkla Nováková.

V Ostravě se dosud vylíhlo 13 mláďat, osm z nich bylo v zoo i úspěšně odchováno a zbývajících pět bylo adoptováno náhradními rodiči v partnerských institucích. Orlosup bradatý obývá ostrůvkovitě horské a vysokohorské oblasti Afriky, střední Asie, jižní Evropy a znovu také Alpy, kde byl v minulosti člověkem vyhuben. Od 80. let minulého století funguje mezinárodní projekt návratu orlosupů bradatých do Evropy, do kterého je zapojeno přes 35 evropských zoologických zahrad a další instituce.

VIDEO: Podívejte se na dovádění lachtana Melouna v pražské zoo.