Mláďata, jeden kluk a čtyři holky, se narodila v polovině dubna a už nyní je návštěvníci můžou vidět v jejich venkovní expozici. Kromě nich jsou ve vlčí smečce ještě další čtyři samci, kteří se narodili loni v květnu, a také rodiče paterčat – samec Luděk a samice Velká,“ upřesnila mluvčí zoo Gabriela Tomíčková.

Šedobílé kuličky se zatím drží u mámy a převážně v noře, svět venku začínají objevovat jen opatrně. „Mají za sebou úvodní veterinární prohlídku, poté podstoupí ještě druhou. Když budou po zdravotní stránce v pořádku, připravíme pochopitelně jejich křest,“ slibuje za zoo Michal Vaňáč z útvaru vnějších vztahů. A pochopitelně dojde i na výběr jmen!

Vlčím rodičům to v Brně očividně klape. Alfa samec Luděk (5) přicestoval do Brna v roce 2015 z Dánska. Samice Velká (5) se narodila přímo na Mniší hoře, je pokračovatelkou zdejšího rodu. Je totiž potomkem našeho předchozího alfa samce Attily,“ upozornil Vaňáč. 

Video
Video se připravuje ...

Vlčata, čtyři slečny a kluk, se zvolna rozkoukávají. Svůj čas tráví mezi relaxem v noře a opatrným prozkoumáváním výběhu. Zoo Brno

Vlk arktický žije ve velmi chladných oblastech, obývá tundry ostrovů severně od kanadského pobřeží a severní Grónsko. Přežívá v teplotách pod bodem mrazu, v silném větru a často dlouhé týdny bez potravy. Chladnému podnebí je vlk arktický dobře přizpůsobený, na rozdíl od jiných poddruhů vlků má hustší srst a kratší čenich, končetiny i uši.

Vlci žijí v přísně organizovaných společenských skupinách. Díky tomu mohou společně lovit a také bránit území náležící smečce. Jejich úspěch při lovu spočívá ve vytrvalosti – když je třeba, pronásledují kořist celý den a noc. Nedovedou však běhat příliš rychle. V lidské péči se dožívají až dvaceti let.

Fotogalerie
7 fotografií