Elektronická cigareta je známou a oblíbenou alternativou ke kouření tabákových výrobků. Škodlivost tzv. vapingu je předmětem diskuze, velkou výhodou pro e-kuřáky je, že se na e-cigarety nevztahuje protikuřácký zákon.

Elektronická cigareta a protikuřácký zákon

Protikuřácký zákon vešel v platnost 31. května 2017. Zákaz kouření platí pro hospody, restaurace, nástupiště či ZOO. Dodržování zákona kontrolují pracovníci krajských hygienických stanic, Policie ČR a obecní policie.

Zákaz kouření se dle zákona na elektronické cigarety nevztahuje. Rozhodnutí, zda budete moci v hospodě a zákonem stanovených prostorách vapovat, je na jejich provozovatelích. Pokuty za nedodržování zákazu kouření se budou udělovat až 90 dní po začátku platnosti zákona.

Škodlivost e-cigarety

O škodlivosti elektronické cigarety se vedou velké spory. Dlouho panovaly pochybnosti o tom, co vlastně e-cigareta obsahuje. V únoru 2017 však vědci z londýnské University College London zveřejnili první dlouhodobý výzkum, který podporuje názor, že vaping je zdravější než klasické kouření tabákových výrobků.

Výzkum ukázal, že milovníci nikotinu, kteří přešli z klasických cigaret na vaping, mají již po půl roce v těle výrazně méně toxinů a rakovinotvorných látek. Vědci zkoumali celkem 181 jednotlivců, včetně kuřáků a bývalých kuřáků.

Elektronické cigarety jsou stále populárnější po celé Evropě a USA. Představují jednu z možností, jak přestat se závislostí na nikotinu úplně. Jamie Hartmann-Boyce, vědec z Oxfordské Univerzity však upozorňuje, že je potřeba více dlouhodobých výzkumů.

Elektronická cigareta a omezení (TPD regulace)

Na základě směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/40/EU, označované jako směrnice o tabákových výrobcích (TPD), vznikla vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 37/2017 Sb., která nabyla účinnosti 1.3.2017 a výrazně zasahuje do trhu s elektronickými cigaretami.

Dovoz výrobků do České republiky, které nejsou v souladu s novými nařízeními (30ml e-liquidy, clearomizery s objemem nad 2ml atd.), byl možný do 19.11.2016. Po tomto datu probíhal do 20.5.2017 jen doprodej skladových zásob. Od 21.5.2017 tak uživatelé e-cigaret seženou jen e-liquidy v 10 ml lahvičkách.

Vše o elektronických cigaretách čtěte ZDE >>>

Vše o protikuřáckém zákoně čtěte ZDE >>>

VIDEO: Podívejte se na případy vznícení elektronické cigarety

Video
Video se připravuje ...

Muži se vznítila baterie od elektronické cigarety v kapse Youtube

Video
Video se připravuje ...

Britovi se vznítila elektronická cigareta v kapse, když byl bruslit se synem YouTube

Video
Video se připravuje ...

Američanovi explodovala e-cigareta v kapse YouTube