Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Novinky pro e-kuřáky: Stop padělkům náplní i nápis „kouření škodí zdraví“

Autor: deb - 
5. března 2017
16:30

Na obalech náplní elektronických cigaret se od března objeví obrázky, které upozorní na škodlivost kouření. Začala totiž platit přísnější pravidla pro jejich výrobce i prodejce. Dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví se například zakazuje v náplních používat nebezpečné karcinogenní látky či dojde k omezení obsahu nikotinu. Přísnější úprava by také měla zabránit padělání výrobků. Na informaci upozornil Český rozhlas.

„Kouřím hlavně balené cigarety, ale když se nacházím v nekuřáckých prostorách, tak si dám elektronickou,“ řekl kuřák Ondřej František Rozhlasu.

A není sám. V Česku kouří více než dva miliony lidí. Elektronické cigarety používají tři procenta z nich.

Od března se majitelé e-cigaret setkají s jinými verzemi náplní. Nově si na obalu přečtou i to, že jde o výrobek, který může poškozovat zdraví. To stanovuje vyhláška ministerstva zdravotnictví, která sjednocuje formu balení i složení jednotlivých náplní.

„Regulace znamená, že všechno, co prodáváme, musí být jednotně registrované. Musí být jasný postup výroby u liqidů, jasné dokumenty atd. Což je něco navíc. Kromě léčiv žádné zboží takto registrované není,“ sdělil předseda Komory elektronického kouření Robert Hrdlička.

V posledních letech se na dodržování předpisů u elektronických cigaret zaměřila celní správa. „Celníci od roku 2012 objevili celkem 4240 padělků náplní do e-cigaret. Nejvíc to bylo v roce 2012. Zajímavé je, že v roce 2014 a 2016 nebyl zjištěn žádný padělek. Většina padělků byla odhalena při dovozu zboží. Právnické osobě může být uložena pokuta do výše 10 milionů korun, fyzické osobě do výše 1 milionu korun. A padělky jsou zničeny,“ řekla Hana Prudičová, mluvčí úřadu.

Česká inspekce životního prostředí rozdala pokuty za 5 milionů korun jen za rok 2014. Kontroloři nejčastěji odhalili chyby v klasifikaci náplně a balení. Od prvního března bude inspekce společně s krajskými hygienickými stanicemi dohlížet na dodržování nových pravidel.

Jaromik ( 8. března 2017 16:49 )

Léty jsem postupně přešel na beznikotinové náplně, v oblibě mám americký tabák vapour2, a vůbec mi to nepřijde že s 0% nikotinu by chutnal jinak. Předpokládám, že tyhle obaly se bez tich trapných upozorňujících obrázků obejdou. Na mě to stejnak nikdy vliv nemělo, cigarety jsem měl vždycky ve vlastním plechovém pouzdru.

krtek. ( 5. března 2017 17:29 )

Eu take skodi zdravi a napisy zadny

Dannero ( 5. března 2017 17:06 )

evidentně se hledá způsob jak na elektronických cigaretách začít taky profitovat, trh už je dostatečně velký a tak je čas začít s regulacemi a registracemi, brzy to skončí uvalením tučné spotřební daně. Stát jako největší drogový dealer alkoholu, cigaret a léků si nemůže nechat ujít podíl na novém druhu drog jakým je elektronická cigareta.

zigzag ( 5. března 2017 16:51 )

Jojo, jako vzdy to zacina napisem a pak zakonci primo zakazem kourit na verejnosti.

Zobrazit celou diskusi