Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Dušan (†21) šel k zubaři s bolestí, zjistili mu leukémii: Zákeřné chorobě podlehl

Autor: shp - 
1. června 2017
08:32

Vše začalo tak nevinně. Vysokoškolák Dušan Žaškovský (†21) z Bratislavy se před Vánoci léčil se zánětem čelisti. Jenže bolesti zubů nekončily. Podstoupil proto další vyšetření. Lékaři následně rychle zjistili, že mladík trpí leukémií. S tou bojoval až do posledních sil. Zákeřné chorobě nakonec podlehl.

Dušan, kterému fandilo celé Slovensko, zemřel na leukémii minulé úterý. Zpráva o leukémii přitom přišla jako rána z čistého nebe. Mladík se léčil se zánětem čelisti a již o 48 hodin později skončil připoutaný na lůžku hematologického oddělení v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda s akutní leukémií.

Začal tak kolotoč nejrůznějších vyšetření a náročná léčba. „Nasadili mi tři chemoterapie. Poslední dva dny mi je zle, přestal jsem jíst, ale už se cítím lépe,“ řekl Dušan ještě v lednu Novému Času. Mladík nikdy neztrácel naději a optimismus. Překonal těžké horečky, třas a pro neutichající problémy s dásněmi nemohlo jíst a zhubl 10 kilo.

Nevzdával se a bojoval, dokud mohl. Začátkem února se už jeho stav zlepšovat, začal jíst a dostal se do domácí léčby. Všichni věřili, že se bude moc Dušan již brzy vrátit mezi přátele. Ti mu moc chyběli. Těšil se také na návrat do školy, ve které se věnoval historii anglického jazyka.

„Jsem celý život pozitivní, nemyslím negativně, ale držím se realistických věcí. Myslím, že dál už to bude brnkačka,“ říkal tehdy s nadějí. Po těchto slovech už nikdo nepochyboval o tom, že nepřítele jménem leukémie porazí. Jeho stav se ale začal rapidně zhoršovat a musel v nemocnici podstoupit transplantaci kostní dřeně.

Bohužel i přes snahu odborníků se nepodařilo pacienta zachránit. Zemřel 45 dní po tomto náročném výkonu na komplikace, které se přidaly,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Stano Maťašovská. Přátelé se mu ještě pár dní před smrtí snažili dodat sílu povzbuzujícími příspěvky na sociální síti. Dušana si všichni budou pamatovat jako bojovníka. Když potřeboval, aby mu lidé darovali krev, vyzval všechny, aby tak učinili i pro ostatní pacienty.

Podívejte se, jak se léčí předrakovinotvorné stavy: 

Video  Jak se léčí předrakovinotvorné stavy?  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi