Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek: Ať je Česko v srdci Evropy, ne zadku Asie. Platit chce eurem

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. května 2017
16:07

Chceme v Česku platit eurem, Zeman s Babišem táhnou zemi tam, kam nechceme. A tak odmítáme koalici jak s KSČM, tak s ANO, vzkazuje na oficiálním startu kampaně TOP 09 v čele s lídrem Miroslavem Kalouskem. Ten v rozhovoru pro Blesk.cz upozorňuje, že ČR patří do srdce Evropy, ne do zadku Asie. Karel Schwarzenberg označil Babiše a Zemana za neštěstí pro Česko, poslankyně Kristýna Zelienková, jediná žena mezi 14 volebními lídry, promluvila o odchodu od Babiše ke Kalouskovi.

Zrušíme EET či povinný rok v mateřské školce, přidáme 30 miliard do regionálního školství, otevřeme důchodovou reformu, zastavíme bujení úřadů, zasadíme se o 70 kilometrů nových dálnic ročně, zavedeme euro, budeme zastávat pevné ukotvení v EU a NATO...

Výčet z předvolebních hesel a slibů TOP 09 je pestrý. Topka je prezentovala během zahájení své kampaně, která oficiálně začala v úterý nedlouho před polednem v prostorách Staré čistírny odpadních vod na Praze 6.

Kalouskovci razí heslo: „Neuhneme“

„Nepůjdeme nikdy do vlády s hnutím ANO a nepůjdeme do vlády s komunisty,“ přidal další ze slibů Miroslav Kalousek. K programu Topky uvedl: „Je tradičně nepopulistický, je realistický a je především poctivý. My vám nebudeme slibovat nemožné, že dokážeme z roku na rok vyčarovat 200 miliard.“

VIDEO: Kalousek poskytl Blesk.cz rozhovor přímo v prostorech staré čističky. Proč vybrali pro start kampaně tyto prostory?

Kalousek označil Topku jako jedinou proevropskou pravicovou stranu, vzpomněl, že zůstala nevyslyšena s nabídkou vytvořit pravo-středový pakt, který by dle něj měl ve volbách slušnou šanci na vítězství. Ke slibům Topky dodal bojovně: „Neuhneme.“

Právě v duchu tohoto hesla se nesla i řada dalších proslovů. „Chceme lidem rozvázat ruce, aby se oni sami mohli o sebe postarat. A z toho neuhneme,“ navázala na Kalouska místopředsedkyně Markéta Adamová. 

Schwarzenberg: Zeman a Babiš jsou neštěstí pro ČR

Mezi lídry TOP 09 nechybí Karel Schwarzenberg, který vede kandidátku v Praze. „Já mám opravdu silný dojem, že máme po letech zdravou šanci opět prorazit,“ uvedl během zahájení. Kníže podotkl, že Topka byla od začátku jedinou stranou „jak proti Zemanovi, tak proti Babišovi“. „Věděli jsme, že oba budou neštěstí pro Českou republiku,“ podotkl.

„Pan prezident ukazuje jako směr státu ne do západoevropských struktur, ne do EU, ne do NATO, ale ukazuje stále směrem ke Kremlu a k Pekingu. My jsme přesvědčeni, že ČR patří do srdce Evropy, ne do zadku Asie,“ rýpl si do Zemana v reakci pro Blesk.cz Kalousek. „Pan předseda Babiš se netají svým cílem učinit společenský systém mnohem autokratičtější, mnohem oligarchičtější. A to stojí každého z nás velký kus svobody,“ dodal šéf TOP 09.

Ženíšek: Chceme být aktivní v EU i přijmout euro

V Plzeňském kraji se do čela kandidátky postavil první místopředseda Marek Ženíšek. TOP 09 označil za jedinou proevropskou stranu, „která zastává západní civilizační hodnoty“. „EU je projekt, který je výhodný i pro nás,“ podotkl. Přestože se nám některé povinnosti, které z členství plynou, nemusí líbit, EU nabízí prostor prosperity, o kterém se v ČR před vstupem ani nesnilo.

Zmínil i to, že se Česko zavázalo přijmout euro. „Chceme být součástí eurozóny, chceme mít euro a z toho neuhneme. Chceme být součástí té první ligy, uvědomujeme si, že může být dělící čárou mezi jádrem a periferií,“ poznamenal o euru.

Obhajobu zavedení eura přednesl i Kalousek, který promluvil za europoslance Luďka Niedermayera, jenž zůstal na jednání v Bruselu – kvůli bodu o svobodě médií v Česku vyvolaném kauzou kolem Andreje Babiše (ANO). Kalousek Niedermayera označil za potenciálního ministra financí za TOP 09.

VIDEO: Proč mají v Česku platit lidi eurem, o tom promluvil i Marek Ženíšek

Odešla od Babiše, zakotvila u Kalouska

Žen v čele kandidátek TOP 09 je minimálně. Ze čtrnácti lídrů se do čela zlínské kandidátky dostala jediná „růže mezi trním“ Kristýna Zelienková, bývalá poslankyně za ANO. 

„Nešla jsem do politiky proto, abych podporovala diktaturu nebo nějaký autokratický systém,“ řekla poslankyně Blesk.cz. „Na začátku se to tak netvářilo, hnutí ANO. Bohužel se to z toho vyklubalo,“ dodává.

VIDEO: Poslankyně Zelienková o odchodu od Babiše ke Kalouskovi. Co říká na oba lídry?

Zeman navrhl rezervaci pro zelené aktivisty. Kučera: Nepřijatelná slova

Šéf poslaneckého klubu Topky Michal Kučera je stranickým expertem na životní prostředí. A lídrem pro Ústecký kraj. Během návštěvy Miloše Zemana na jižní Moravě přitom prezident projevil názor, že zelené aktivisty by bylo vhodné zavřít do rezervace. „Rezervaci by tvořila divočina bez elektřiny, kanalizace a vodovodu,“ pronesl Zeman.

„Pro mě jsou vyjádření pana prezidenta Miloše Zemana mnohdy velmi nepřijatelná. Musíme si uvědomit, že bez občanské společnosti, bez lidí, kteří z vlastního nadšení a vlastního přesvědčení pomáhají chránit přírodu, by to mnohdy nešlo. A byli to právě tito lidé, kteří dokázali právě ve společnosti vzbudit zájem o životní prostředí. Témata, která ještě před deseti dvaceti lety nebyla známá, zviditelnili. Za to jim patří poděkování a ne posměch ze strany pana prezidenta,“ řekl Blesk.cz o Zemanových slovech poslanec Kučera. 

A co další lídři TOP 09? Exministr zdravotnictví Leoš Heger vede Topku do boje v Královéhradeckém kraji. Zbylými lídry se stali podnikatel Josef Mladý (Vysočina), ředitel ZŠ a MŠ v Malšicích Pavel Klíma (Jihočeský kraj), poslanci Václav Horáček (Liberecký kraj) a Jiří Skalický (Pardubický kraj), lékař Vlastimil Válek, přednosta radiologické kliniky (Jihomoravský kraj), poslanec Herbert Pavera (Moravskoslezský kraj), náměstek primátora Olomouce Aleš Jakubec (Olomoucký kraj) a místostarosta Lokte Petr Zahradníček (Karlovarský kraj). 

VIDEO: Chceme rozvázat lidem ruce, říká k programu TOP 09 Markéta Adamová

VIDEO: Poslanec Plíšek: Méně zbytečných zákonů i nadbytečných státních úředníků

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
1940 ( 10. června 2017 14:43 )

Česko v srdci Evropy dávno je a ty si zalaz do kteréhokoliv zadku, ale hlavně co nejdřív !

LubomirB ( 1. června 2017 16:10 )

Správně píšete- nejste finanční expert. Euro má víc výhod než nevýhod, ale hlavně- jde o budoucnost v EU, ne v jakési šedé zóně mezi EU a Ruskem.

LubomirB ( 1. června 2017 16:07 )

Asi jste si ho nikdy neposlechla. Doporučuju věnovat chvíli volebnímu programu TOP09 např. zde: https://www.facebook.com/top09cz/videos/10155360129042162/

vlasta1 ( 1. června 2017 15:38 )

Překvapuje mně jak někdo může Kalouska s vypitým mozkem považovat za inteligentního. To jsou noviny.

oltec ( 1. června 2017 08:33 )

na zvyšování daní byl specialista opilec kalousek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa