Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hašek našel práci jako čínská spojka. Exhejtman radí s obchody Tvrdíkovi

Autor: zst - 
16. května 2017
09:25

Jaroslav Tvrdík, Petr Nečas a teď i exhejtman Michal Hašek. Kdysi slavná jména české politiky pomáhají Číňanům s byznysem v Česku. Dlouholetý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) tak po odchodu z nejvyšší politiky neskončil jen jako řadový koncipient u Miroslava Jansty. Podle úterní Mladé fronty Dnes ho angažoval Jaroslav Tvrdík jako poradce pro obchody s Čínou. Tvrdík je šéfem CEFC pro Evropu.

„Jako soukromá osoba svoje soukromé aktivity nemám potřebu komentovat,“ odmítl dotazy aktuálně řadový krajský zastupitel Michal Hašek (ČSSD). Po odchodu z nejvyšších pater politiky přitom tvrdil, že se chce věnovat advokacii, když nastoupil jako koncipient do advokátní kanceláře vlivného právníka a sportovního funkcionáře s vazbami na ČSSD Miroslava Jansty.

Podle MF Dnes ale někdejší hejtman a šéf Asociace krajů nežije jen z platu koncipienta. Angažovat ho měl také Jaroslav Tvrdík, který zprostředkovává (nejen) v Česku nákupy čínské společnosti CEFC. Ta už koupila například fotbalovou Slavii nebo podíl v aerolinkách Travel Service. Hašek má totiž živnostenský list na poradenskou a konzultační činnost.

Ke svému okolí je ale údajně Hašek vstřícnější a vypráví, jaký je Tvrdík přísný šéf. Hašek se prezentuje jako jakýsi emisar Číňanů pro možnou expanzi do dalších zemí střední či východní Evropy, píše deník.

Michal Hašek byl po prohraných krajských volbách hostem Studia Blesk. Připomeňte si ho:

Bývalý vysoce postavený člen ČSSD tak má za úkol například koupit jeden z vídeňských hotelů, protože CEFC chce v Evropě vytvořit síť zařízení a služeb. Ani Tvrdík ale nechtěl Haškovo angažmá komentovat. „Spekulace MF Dnes nebudu komentovat,“ řekl.

Právě s Rakouskem má přitom Hašek zřejmě nadstandardní vztahy vzhledem k tomu, že Jihomoravský kraj dlouhodobě řeší s jižním partnerem například dopravní infrastrukturu. Jeho hosty bývali dolnomoravský hejtman Erwin Pröll nebo vídeňský primátor Michael Häupl. Podobně je na tom i s chorvatským Zadarem a jeho okolím.

Michal Hašek komentoval vítězství Bohuslava Sobotky na sjezdu ČSSD:

Už jako hejtman se navíc Hašek o čínské investice zajímal. Pod jeho vedením mělo v Pasohlávkách vyrůst léčebné centrum s dvěma tisíci lůžky. Zatím to tak ale nevypadá. Zatím neúspěšný je také projekt vývozu vína za 100 milionů korun. Rok od podpisu dohody a od návštěvy čínského prezidenta v Praze putoval na východ jediný kontejner. Ani svaz vinařů prý ale netuší, zda dorazil.

homednes ( 16. května 2017 10:21 )

prosím, přečtěte si: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Svinska-lez-dezinformacni-incest-Petr-Zantovsky-po drobne-rozebral-jak-media-vytvorila-kauzu-Babisovych-nahravek-Novinarska-parta-se-pry-uz-zcela-utrhl a-ze-retezu-487582

1kago1 ( 16. května 2017 09:31 )

Lidi, vam to nedochazi??? Kalous usaty opet ovlivnuje media!!! Dnes je soud s Parkanovou - zlodejska akce CASA. Parkanovou dosadila TOP 09 a Kalous usaty za ni orodoval v PS, v mediich ale i vyhrozoval policii. Vse je na youtebe, staci vyhledat. Pardon, vam media predhodi nepodstatne, aby se nemluvilo o vaznem prusvihu TOP 09 Skoda pres 800.000.000,-Kc. Pro kalouse usateho je blizici se bilionek malickosti! http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2120412-exministryne-parkanova-jde-k-soudu-kauz u-casa-zacne-rozpletat-po-peti-letech-od Chapete proc cela akce s demisemi, Babisem, soudem na Zemana, neprijeti navrhu ANO? Vse chteji zaretusovat a shodit pod koberec. Tradicni politicke strany jsou NEVOLITELNE!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa