Philip, jemuž bude za měsíc už 96 let, se od podzimu nadobro vzdá svých veřejných povinností a nebude se zúčastňovat žádných královských oficialit – jinými slovy: jde do penze.

Tím se přerozdají karty v »Týmu Windsor«, jak se aktivní části královské rodiny přezdívá. Podle zdrojů z paláce se posílí vliv prince Williama (34) a vévodkyně Kate (35), významně však stoupne i role Andrewa.

Alžbětu začal na akce doprovázet už v prosinci, a důstojně,“ zní z okolí rodiny. Leckoho může překvapit, že Philipa nenahradí princ Charles (68). Ten se však prý pomalu chystá na převzetí trůnu, povinností už má navíc až až.

Andrew to však u veřejnosti nebude mít lehké, už roky se s ním totiž táhne sexuální skandál. Na přelomu tisíciletí měl kamarádovi, milionáři Jeffreymu Epsteinovi (64), platit za sex s nezletilou.

Vše ale vyšumělo doztracena… Andrew a sex, to je vůbec téma. Za zády tehdejší ženy, skandalistky Sarah Ferguson, měl aférky s pornostar Koo Stark, hvězdou Playboye Angie Everhart a nejnověji se spekuluje o vztahu se zpěvačkou Kylie Minogue (48)!

Philipa zocelilo drsné dětství!

Typický nadhled a břitký smysl pro humor získal Philip i díky krušnému dětství. Narodil se řeckému princi Andreasovi a Alici z Battenbergu 10. června 1921 na Korfu, na svět prý přišel na jídelním stole!

Řecko tehdy válčilo s Turky a jeho otce za odmítnutí rozkazu odsoudili za velezradu! Princ s rodinou tedy musel utéct ze země. Tehdy 18měsíčního Philipa na loď pašovali v krabici od pomerančů!

Rodina se usadila v Paříži, kde však Philipův otec zanechal manželku i s dětmi a sám žil v Monaku s milenkou. Philipova matka pak skončila v blázinci s paranoidní schizofrenií, sestry byly vdané (Cecilie později zahynula při leteckém neštěstí), takže on od deseti let pendloval po příbuzných a střídal internátní školy ve Francii, Německu a Británii.

V osmnácti pak vstoupil do řad britského válečného námořnictva, kde se coby kadet seznámil s Alžbětou.

Philip Alžbětu znal od dětství, okouzlil ji ale v roce 1939. Jemu bylo osmnáct a jí jen třináct! Okamžitě se ale do něj zamilovala a začali si dopisovat. V létě 1946 Philip požádal krále Jiřího VI. o ruku jeho dcery.

Nebyl proti, trval však na tom, že zásnuby proběhnou, až oslaví 21. narozeniny. Snoubenci tedy byli až od 10. července 1947 a ještě v listopadu téhož roku se brali. Do roka pak byl na světě Charles, první z jejich čtyř potomků.

Philip věrně doprovází panovnici dodnes jako její stín. Krok dva za ní se věčně usmívá a občas utrousí nějakou uštěpačnou poznámku. Ve čtvrtek ale oznámil, že s koncem letošního léta se stáhne do ústraní a už se nebude účastnit žádných oficiálních akcí.

Protože už za měsíc oslaví 96 let, spekuluje se, že důvodem mohou být i zdravotní problémy (slábnoucí srdce), o nichž ovšem palác nezveřejnil žádné podrobnosti.

Fotogalerie
41 fotografií