Jiří Pomeje bude chodit na ozařování každý den po dobu sedmi týdnů. „Zatím netuším, jestli půjde o klasické nebo protonové ozařování,“ řekl deníku Aha! herec s tím, že sám by si vybral „proton“. A to z toho důvodu, že je tato léčba šetrnější k hlasivkám a nehrozí ztráta hlasu.

Má to ale jeden háček. Protonové záření přesně cílí na nádor tak, aby nepoškodilo jeho okolí a důležité orgány. Pro tyto účely se každému pacientovi na míru vyrobí ochrana, která je podobná masce.

Video
Video se připravuje ...

Pomeje má rakovinu! Smůla se na něj lepí celý život, mluvil o dluzích i sebevraždě! Petr Macek, Petr Soukup, Markéta Reinischová,Jan Jedlička

Při samotné léčbě pak musí nemocný ležet úplně bez hnutí. A to je kámen úrazu v případu onemocnění Jiřího Pomeje! Hrtan je orgán, který nelze vlastní vůlí znehybnět. A pravděpodobně proto nebude protonová léčba na rakovinu hrtanu vhodná.

Rizika klasické radioterapie

Po klasickém fotonovém ozařování nádorů hlavy a krku může dojít ke ztrátě zraku, poškození sluchu či funkce slinných žláz, takže pacienti bývají odkázáni na tekutou stravu. K úspěšnému vyléčení je nutné aplikovat ještě vyšší dávku záření než v případě mozkových nádorů, což opět zvyšuje riziko poškození okolních tkání.

Video
Video se připravuje ...

Andrea a Jiří Pomeje: Manželská krize skončila zásadním rozhodnutím! Konec plánů na druhé dítě! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
40 fotografií