Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srbským prezidentem bude stávající premiér. Vučić se prohlásil za vítěze voleb

Autor: ČTK, zst, kal - 
2. dubna 2017
23:00

V prvním kole srbských prezidentských voleb v neděli zvítězil dosavadní premiér Aleksandar Vučić. Podle agentury Ipsos, která svou prognózu sestavila na základě téměř 90 procent sečtených hlasů, Vučić získal 55 procent hlasů. Dosavadní premiér se už prohlásil vítězem voleb.

Na druhém místě za Vučičem se ziskem 16 procent hlasů se podle prognózy agentury Ipsos umístil opoziční kandidát Saša Janković, na třetím 25letý recesista Luka Maksimović, který vystupuje pod pseudonymem Ljubiša Preletačević Beli. Získal podle prognózy kolem devíti procent hlasů. Na čtvrtém místě skončil podle Ipsos s 5,7 procenty bývalý ministr zahraničí Vuk Jeremić. Zhruba 4,4 získal ultranacionalista Vojislav Šešelj.

Podle agentury Ipsos se oproti konečným výsledkům dá čekat rozdíl plus minus dvě procenta. Vučičovo zvolení prezidentem už v prvním kole je tak již zřejmě jisté. Nadpoloviční počet hlasů Vučičovi přisoudila také prognóza státní televize RTS a Bělehradského střediska pro svobodné volby a demokracii (CESID).

Vučić slibuje cestu do EU i vazby s Ruskem a Čínou

Vučić se už na tiskové konferenci v sídle své strany prohlásil vítězem prezidentských voleb. „Toto je pro nás velmi důležitý den, který ukázal, jakým směrem by se mělo Srbsko vydat,“ řekl. Voliči si podle něj vybrali pokračování na cestě směrem do Evropské unie, ale zároveň i zachování vazeb na Rusko a Čínu.

Volební účast byla podle předběžných informací zhruba 55 procent.

Vítězství dosavadního premiéra se všeobecně očekávalo, jasné ale nebylo, zda se mu podaří zvítězit už v prvním kole, nebo se bude muset za dva týdny v druhém kole utkat s kandidátem opozice.

Sedmačtyřicetiletý Vučić vede nejsilnější politickou formaci v zemi, Srbskou pokrokovou stranu (SNS). Bývalý ultranacionalista se prezentuje jako proevropský politik, usiluje ale také o sblížení s Ruskem, které také krátce před volbami navštívil.

Ruský prezident Vladimir Putin a srbský premiér Aleksandar Vučič Ruský prezident Vladimir Putin a srbský premiér Aleksandar Vučič | Profimedia

Úloha prezidenta v Srbsku je spíše ceremoniální, podle analytiků se ale Vučić pokusí dosadit na premiérský post sobě věrného politika, a bude tak dění v balkánské zemi ovládat i nadále.

Vučić je premiér, problémy má s Kosovem

Aleksandar Vučić vede srbskou vládu od roku 2014, kdy jím vedená Srbská pokroková strana (SNS) jasně zvítězila v předčasných parlamentních volbách. Se ziskem téměř poloviny hlasů voličů se tak někdejší spojenec ultranacionalisty Vojislava Šešelje stal hegemonem srbské politiky a své postavení si potvrdil i loni v dubnu v dalším předčasně vyvolaném hlasování o sestavení parlamentu. Pro SNS se ve volbách vyslovilo opět více než 48 procent voličů.

V premiérské funkci kladl Vučić velký důraz na hospodářství a příliv peněz ze zahraničí, provázený otevíráním nových továren, nezapomněl zmínit ani v kampani před nynějšími prezidentskými volbami. Důsledkem politiky, která ale začala již za předchozího kabinetu vedeného předákem socialistů Ivicou Dačičem (nyní Vučičovým koaličním partnerem), je strmý pokles nezaměstnanosti. Ještě v létě 2012 přesahovala 25 procent, zatímco ke konci loňského roku klesla ke 13 procentům.

Prezidentské volby v Srbsku vyhrál předběžně s 58 procenty dosavadní premiér Alexander Vučić. Prezidentské volby v Srbsku vyhrál předběžně s 58 procenty dosavadní premiér Alexander Vučić. | ČTK

Vučić se sice ve vládních funkcích, které nepřetržitě zastává už od července 2012, oprostil od ostře nacionalistické rétoriky, otázky spojené se srbskou historií ale provázejí i jeho působení v čele vlády. Nejpalčivější je otázka Kosova, které v únoru 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost, kterou Srbsko neuznává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi