Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Oběti masakru v Srebrenici přijel uctít srbský premiér: Dav po něm začal házet kamením!

Autor: mb, ČTK - 
11. července 2015
14:26

Mělo to být smířlivé gesto srbské strany, ale místo toho premiér Aleksandar Vučić (45) musel vzít nohy na ramena! Když přijel na místo, kde bylo zmasakrováno 8 tisíc muslimů, dav ho začal kamenovat!

„Je čas ukázat, že jsme ochotni se usmířit a sklonit své hlavy před památkou obětí. Proto vláda rozhodla, že budu reprezentovat Srbsko při vzpomínkové akci 11. července,“ prohlásil optimisticky premiér Vučić před cestou. Právě dnes totiž uplynulo 20 let od srebrenické tragédie, kdy bosenští Srbové obsadili město, které bylo do té doby pod ochranou jednotek OSN a povraždili na 8 tisíc Muslimů.

Dorazil i Clinton

Na ceremonii dorazil i exprezident USA Bill Clinton (68), který se spolu s ostatními světovými lídry podílel na vzniku tzv. Daytonské dohody, která ukončila krvavý konflikt v Bosně a Hercegovině.  "Truchlím nad tím, že to trvalo tak dlouho," řekl Clinton účastníkům smutečního obřadu v památníku v Potočari nedaleko Srebrenice. "Již nikdy nechci vidět žádné dějiště zabíjení, jako je tady toto," dodal.

Dobrý začátek

Zatímco přítomnost Clintona nevzbudila u davu větší emoce, srbský premiér přivedl některé účastníky ceremonie do varu. Přitom zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že dojde na kamenování premiéra! Po příjezdu do Srebrenice Vučiče přivítala Munira Subašičová, která je předsedkyní asosicace Srebrenických matek. Subašičová připnula Vučičovi na klopu háčkovanou bílo-zelenou květinu jako připomínku na mrtvé a premiér se následně podepsal do kondolenční knihy.

Síla davu

Pietní akce se zúčastnilo několik desítek tisíc lidí a někteří z přítomnosti srbského premiéra rozhodně neměli radost.  Po Vučićovi začali házet lahve a kamení! Srbský politik proto s ochrankou musel akci opustit a spolu s ochrankou se dal na úprk k autům! "Podívejte se na něj a podívejte se na ty tisícovky náhrobků. To se nestydí říci, že to nebyla genocida? To se nestydí přijet?" křičela Hamida Džanovičova. Srbsko odmítá nazvat masakr genocidou a stejně tak Rusko, které včera vetovalo návrh OSN, aby se tragédie označila za genocidu.

Bosenská válka

Válka v Bosně a Hercegovině trvala od roku 1992-1995 a vyžádala si podle odhadů až 100 tisíc obětí. Skoro dva miliony lidí vyhnala z domovů. Součástí dnešní ceremonie bylo i pořhbení 136 nově identifikovaných obětí masakru 8000 muslimských mužů. Konfliktu se účastnily jak Srbové, tak i Chorvaté a muslimové. Srbové byli proti nezávislosti země, ale díky Daytonské dohodě země získala nezávislot, nicméně dodnes je stát rozdělena na dva správní celky. Bosnu a Hercegovinu a Republiku Srbskou.

xxxx678 ( 11. července 2015 14:58 )

Ta válka tam musela být hrozná.Ještě kolik let poté,když se projíždělo Chorvatskem ty rozstřílené domy jak cedník nebyly opravené(možná ani ještě dnes)kam ti lidé šli,to nevím.Chorvati se nesnáší se Srby do toho Bosna...děs to musel být.Soused zabíjel souseda...rozum nad tím zůstává stát.

Zobrazit celou diskusi