Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Kašmíru to vře, indický premiér tam přesto slavnostně otevřel tunel

Autor: jer, ČTK - 
2. dubna 2017
19:20

Indický premiér Nárendra Módí otevřel v neděli šest let budovaný tunel. Stavba dlouhá 11 kilometrů spojuje sporné území Kašmíru se zbytkem Indie. Tunel v himálajském terénu má umožnit přesměrovat dopravu z dálnice z údolí Kašmíru, která bývá nepřístupná kvůli sněhu a sesuvům půdy. Kašmírští separatisté zprovoznění tunelu kritizovali, napsala agentura AP.

Módí v otevřeném Suzuki projel novou trasu, od níž si Dillí slibuje zkrácení cestovní doby a povzbuzení obchodu a turismu v oblasti. Tunel bude sloužit jako alternativní spojení k problematické dálnici. Jeho stavba stála v přepočtu téměř deset miliard korun.

Separatisté v neděli v oblasti sami uzavřeli podniky a veřejnou dopravu. Jejich vůdci uvedli ve společném prohlášení, že Kašmír je politickou otázkou a nikoli problémem souvisejícím s řízením, ekonomikou nebo pořádkem. Rozvoj infrastruktury proto prý nezmírní jejich snahy o nezávislost či spojení se sousedním Pákistánem. Módí podle nich navštívil region v době, kdy je situace na místě mimořádně chmurná.

Muslimský Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán. Oba státy si ale nárokují celý region. Podle AP si většina obyvatel Kašmíru přeje konec indické nadvlády a samostatnost nebo spojení s Pákistánem. Islámábád dlouho požaduje referendum, Dillí ho však odmítá.

Kvůli Kašmíru svedla Indie s Pákistánem dvě ze tří vzájemných válek. V oblasti také mnoho let operují separatistické bojůvky. Při různých střetech už zemřelo přibližně 68 tisíc lidí, většinou z řad civilistů.

V roce 2003 uzavřel Islámábád a Dillí dohodu o příměří, která nicméně nezabránila sporadickým výbuchům přeshraničního násilí. Tyto incidenty v posledních měsících zesílily a přestřelky či obvinění z nich se staly prakticky každodenním jevem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi