Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žraločí tornádo v Austrálii? Úřady varují před predátory ve vodě ze záplav

Autor: nka - 
31. března 2017
10:50

Žraloci vcucnutí tornádem padají z nebe a zabíjejí lidi. Takovou podívanou si „užili“ zatím leda tak fanoušci filmové série Žraločí tornádo. Jenže po cyklonu Debbie dostávají zcela vážně míněné varování v podobném duchu Australané. Ve vodě ze záplav můžou být žraloci, krokodýli a jedovatí hadi. Úřady radí lidem, ať do kalných vod nevstupují , protože se v ní může skrývat ledacos.

Cyklon Debbie, který se přehnal přes severovýchod Austrálie, s sebou přinesl mohutné srážky. Následné povodně zaplavily celá města a vyhnaly z domovů desetitisíce lidí. Jsou zprávy o pohřešovaných, v jedné z postižených oblastí dokonce místní zpozorovali ve vodě lidské tělo.

Vodní živel ale není to jediné, co Australany ohrožuje. Velké nebezpečí číhá i pod hladinou kalné vody, která může být plná nejrůznějších predátorů. Australská fauna kromě dvacítky nejjedovatějších hadů světa čítá i krokodýly a žraloky, které povodeň mohla vyplavit do ulic a domů.

Podívejte se na záběry ze zaplavené Austrálie:

„Zaplavené vodní toky zvyšují pravděpodobnost toho, že krokodýli a další zvířata jako například hadi se objeví na nečekaných místech,“ varovala státní agentura na ochranu přírody.

„Krokodýli se budou snažit dostat se z rychle tekoucích proudů do klidnějších vod, kterým dávají přednost. Hadi jsou dobří plavci a mohou se zrovna tak objevit na neočekávaných místech, dokonce mohou zalézt i k lidem domů,“ dodala.

Ve vnitrozemí našli žraloka

Důkazem, že živočichy voda může zanést daleko od jejich obvyklého rajónu, je fotografie záchranářky Lisy Smithové. Ta ve vnitrozemí u řeky Burdekin našla na souši vyplaveného žraloka obaleného bahnem.

„Myslela jsem si, že tady v řece žijí jen krokodýli. Tohle by lidi mělo přesvědčit, že brodit se v naplavené vodě není dobrý nápad. Nikdy nevíte, co se skrývá pod hladinou,“ zdůraznila.

Místní lovec hadů Anthony Bailey zase upozornil, že plazi se před vlhkem rádi schovávají pod střechou. „Při dešti se jim nelíbí venku, zalezou raději do domu nebo kmenu stromu, aby se schovali před mokrem a trochu se ohřáli,“ řekl listu Rockhampton Morning Bulletin.

Austrálie je domovem hned 20 z 25 nejjedovatějších hadů světa, její zástupci přitom drží celou první desítku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi