Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šlechtovou změnila bolestivá rána s dětmi: Pochopí jen ten, kdo to zažil

Autor: red - 
20. března 2017
05:52

Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) přiznala v pátek náklonnost ke komunitě gayů a leseb. Na přímý dotaz pak ale svou sexuální orientaci komentovat nechtěla. Už na podzim ale mluvila o tom, že ji zásadně změnilo to, že se neúspěšně snažila mít děti. Podle jejích slov to může pochopit jen ten, kdo si prošel podobnou situací.

Ministryně Šlechtová nemá problém mluvit a třeba i v televizi ukázat svá poměrně rozsáhlá tetování. Dotazy na své soukromí ale většinou odmítá. Blesku už dříve na dotaz ohledně sexuální orientace odpověděla: „To komentovat nebudu, mužů-ministrů se také na orientaci neptáte.“

Pro Deník.cz nicméně loni na podzim připustila, že krátce před nástupem do vlády prožila velké osobní trauma. „O potomka jsem se intenzivně snažila tři roky, a to i mnoha pokusy na genetické klinice. Nakonec ale testy ukázaly, že dítě mít nemohu. To změnilo zásadně můj život, zničilo vztah… To je tak velká rána, která se jen velice těžko hojí. A může to pochopit jen ten, kdo se v takové situaci ocitl,“ řekla Šlechtová.

Její slova se znovu stala předmětem debaty poté, co Šlechtová v pátek na plese Queer Ball označila homosexuály za svou komunitu. V rozhovoru s moderátorem Lukášem Hejlíkem pronesla: „S panem Hejlíkem jsme měli takovou řeč, kdy mi říkal, že členové té komunity jsou hodní, nevyčítaví, a ukazoval nám tu onu komunitu. Tak jsem si mu dovolila připomenout: Vy ale mluvíte i k mé komunitě.“

Mezi homosexuály to minimálně na internetu hned vzbudilo nadšení: Máme první ministryni, která se odvážně rozhodla pro coming out! Ve snaze ujasnit si, jak své prohlášení Šlechtová myslela, se reportér Blesku zeptal ministryně přímo. A přímé odpovědi se překvapivě vyhnula. „Rozumím vaší otázce. Ale vzhledem k tomu, že jste tu teď jako novinář, tak jen řeknu: Podporuju LGBT komunitu,“ sdělila.

Šlechtová je přitom známá tím, že podporuje různé akce gayů a leseb. Před časem otevřeně podpořila také kampaň Různé rodiny, stejná práva, která bojovala za právo přisvojit si dítě partnera v homosexuálních vztazích. „Děti potřebují rodiče, ideálně dva. Zodpovědné a milující,“ řekla v této souvislosti ministryně.

Video  Šlechtová se přihlásila k lesbické komunitě. Jako první česká politička  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

V Německu se ministryně přiznala v roce 2014

První německá ministryně se přiznala k lesbické orientaci v lednu 2014. Hned po jmenování šéfkou rezortu životního prostředí. Sociální demokratka Barbara Hendricks (61) v novinovém rozhovoru otevřeně prohlásila, že žije se ženou.

Hendricks se jako politička zasazovala o práva sexuálních menšin a v domovském Kleve i v její straně byla její orientace veřejným tajemstvím. S pravdou ven se však rozhodla jít až tehdy, když byla jmenována do spolkové vlády. Odborníci to považují za rozumné už kvůli tomu, aby politička nebyla vydíratelná. S homosexualitou se nijak netajil třeba bývalý ministr zahraničí Guido Westerwelle či dlouholetý berlínský primátor Klaus Wowereit.

První veřejně známou homosexuální premiérkou se pak stala v roce 2009 Islanďanka Jóhanna Sigurðardóttirová. Byla první, která se na postu předsedy vlády některé ze světových zemí přihlásila k lesbám a gayům. Vlády se chopila poté, co severskou ostrovní zemi decimovala finanční krize a hrozilo, že zbankrotuje.

V roce 2010 se dokonce vzaly. Homosexualitu bývalé premiérky prý na Islandu příliš neřeší, téma to bylo hlavně pro světová média. V roce 2010 se dokonce vzaly. Homosexualitu bývalé premiérky prý na Islandu příliš neřeší, téma to bylo hlavně pro světová média. | Blesk / Karel Kopáč

Britský deník The Times, označil volbu Sigurdardóttirové do premiérského křesla tehdy za historický mezník pro gay a lesbické komunity. Nová premiérka se svou orientací netajila. Už několik let tou dobou žila s novinářkou a dramatičkou Joninou Leosdottirovou, se kterou v roce 2002 uzavřely registrované partnerství. Z prvního manželství má dva syny.

Video se připravuje ...
Další videa