Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Svatba i pro gaye a lesby: Žaneta s Terezou se touží vzít. Mají podporu pastora

Autor: ČTK, Mii - 
18. dubna 2017
17:55

Manželství pro všechny – tedy také pro gaye a lesby – podporuje nová kampaň s názvem Jsme fér. V úterý ji zahájilo pět organizací, které tvoří Koalici pro manželství. Otevřít chtějí debatu o tom, jestli by tradiční svazek v Česku spolu nemohli uzavírat i dva muži či dvě ženy. Diskutovat chtějí hlavně o férovosti, ne o právech či diskriminaci. Manželství by se tak mohly dočkat třeba Žaneta a Tereza, které spolu žijí už řadu let.

"Rády bychom - a nejsme jediné - vstoupily do manželství se vším respektem. Formální svazek je symbolický i praktický. Nemyslím si, že je fér, že na základě toho, že miluji holku, bych tuhle možnost neměla mít," říká Žaneta. Do registrovaného partnerství se s Terezou ale nehrnou. Zdůvodňují to rozdílnými pravidly a podmínkami.

Liší se už start oficiálního společného soužití. Zatímco sňatek je možné uzavřít na všech radnicích v zemi ve všední den i o víkendu, partnerství jen na 14 matrikách ve stanovenou pracovní dobu. Snoubenci své ano říkají na obřadu před starosty a svědky, partneři podepisují dokument před matrikářkou.

"Nechci utvrzovat genderové stereotypy, ale holky o tom většinou přemýšlí, že budou mít svatbu, ne že se budou registrovat. Chtěla bych o svém protějšku mluvit jako o manželce, ne jako o registrované partnerce," říká Žaneta.

Jiná pravidla platí i pro společný život. Manželé mají podle koalice společné jmění, partneři ne. Po rozchodu partnerů chybí vyživovací povinnost. Dítě z domácnosti registrovaných může mít oficiálně jen jednoho rodiče. Pokud partner či partnerka zemře, protějšek nemá nárok na vdovecký či vdovský důchod a dítě neoficiálního rodiče nedostane sirotčí důchod. Partneři nesmějí adoptovat děti.

Tereza: Moje láska nemá jinou hodnotu

Řada politiků úpravy zákonů, které se týkají soužití osob stejného pohlaví, odmítá. Tvrdí, že aktivisté slíbili, že další změny už nebudou požadovat. Tereze bylo v době, kdy norma začala platit, 12 let. Žádný slib nikomu nedala.

"Mí rodiče jsou spolu přes 30 let, manželství pro ně má hodnotu. Když jsem zjistila, že má životní partnerka bude žena, tak se pro mě nic nezměnilo. Nevím, proč by moje láska měla mít jinou hodnotu," říká Tereza.

Problém s oddáním dvojice gayů či leseb by neměl ani pastor Českobratrské církve evangelické Martin Arden. "Neexistuje jediný rozumný argument, který by byl proti manželství dvou lidí bez ohledu na jejich pohlaví. Kdo bude mít argumenty proti vám, jen ten, kdo má strach z neznámého," míní duchovní. Nerovnost kvůli homosexualitě považuje za "téma z minulého století".

Podle něj je řada pastorů, kteří dokážou celý proces uzavírání svazku stejnopohlavních dvojic řešit stejně jako uzavírání manželství až na konečné razítko. "Byl bych rád jedním z prvních, kteří to dovedou do úplného konce," dodal Arden. Věří tomu, že společnost se vyvíjí a názor změní i politici. 

Jak je tomu v cizině?

Do manželství mohou vstupovat homosexuálové třeba v USA, Kanadě, Francii, Belgii, Lucembursku, Nizozemsku, Portugalsku, Španělsku, Argentině, Brazílii či skandinávských státech. V Česku je od července 2006 možné registrované partnerství.

„Pokud se shodneme na tom, že láska je jen jedna, že není ani homosexuální, ani heterosexuální a že do manželství se vstupuje z lásky, pak neexistuje argument, proč bychom měli mít dvě instituce podle toho, koho milujeme,“ uvedl Czeslaw Walek.

Podle něj česká společnost manželství vnímá i přes vysokou rozvodovost jako synonymum lásky, věrnosti a oddanosti. „Pro gaye a lesby je to i otázka důstojnosti. Pokud tu naplňujeme všechny povinnosti, měli bychom mít i šanci, aby společnost naši lásku oceňovala stejně,“ dodal Walek.

Žádná práva, ale férovost

Koalici pro manželství tvoří organizace na ochranu práv leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) a lidských práv. Patří mezi ně Amnesty International, Logos ČR, Mezipatra, Prague Pride a Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD). 

Podle Aleše Rumpela bude kampaň „konverzační“. Pořadatelé chtějí do debaty vtáhnout veřejnost. Diskutovat chtějí o tom, co je a není fér. „Chceme mluvit nikoliv o právech a diskriminaci, ale o hodnotách. Férovost je důležitá hodnota v diskusi o manželství,“ uvedl Rumpel.

K diskusi je možné využít i web www.jsmefer.cz, který začne fungovat ve středu. V desítce měst se uskuteční promítání a setkání s pořadateli, odborníky a politiky. První akce se koná ve středu večer v Liberci v kině Varšava. V plánu jsou i prvomájové happeningy v Českých Budějovicích a Ostravě.

„Všechny otázky jsou legitimní. Spousta lidí nemá ve svém okolí gaye a lesby a jsou závislí jen na tom, co vidí v televizi. Okamžitě začnou zejména politici šířit mýty a strach, že gayové a lesby jsou devianti a šiřitelé chorob, že chtějí sex s dětmi, rušit tradiční rodinu, ohrožovat soudržnost společnosti. Jsme připraveni odpovídat na otázky,“ podotkl Rumpel.

Podpora Čechů roste

Podle Adély Horákové by úprava legislativy v Česku mohla být snadná. V občanském zákoníku by se změnilo pár slov – manželství by místo svazku muže a ženy bylo svazkem dvou lidí.

Řada politiků úpravy zákonů, které se týkají soužití osob stejného pohlaví, odmítá. Tvrdí, že aktivisté před uzákoněním registrovaného partnerství slíbili, že další změny už nebudou požadovat.

„To je, jako by na začátku 20. století ženy dostaly volební právo a zavázaly se, že nebudou chtít nikdy studovat a řídit auto. Svět se vyvíjí. Když odbory v roce 2006 souhlasily s výší minimální mzdy, neznamená to, že budou stejnou chtít i v roce 2017,“ podotkla Horáková.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z loňského června by gayové a lesby měli mít právo uzavírat manželství podle 51 procent Čechů a Češek nad 15 let. Celkem 43 procent dotázaných mělo opačný názor, šest procent lidí nevědělo. V roce 2007 právo na svatbu homosexuálům přiznávalo 36 procent lidí, proti bylo 57 procent.

V Praze se každoročně koná pochod za práva gayů a leseb Prague Pride. Účastní se ho i politici, podívejte se:

Video  Prague Pride: Děti s rodinami nebo minuta ticha za mrtvé v Orlandu  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...