Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslankyně má 6 dětí: Za rozvody v Česku mohou neřešené hádky, říká Golasowská

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. února 2017
05:00

Každé druhé manželství končí v Česku rozvodem. Proti této nelichotivé statistice se snaží bojoval Národní týden manželství, který si Česko připomíná v těchto dnech. Rozvody se nevyhýbají ani politikům, i mezi nimi se ale najdou opačné příklady. Jedním z nich je lidovecká poslankyně Pavla Golasowská. Třinecká zákonodárkyně je navíc šestinásobnou matkou.

Šest dětí, pět vnoučat, 32 let manželství a k tomu práce v dolní parlamentní komoře. To vše stíhá poslední dva roky dvaapadesátiletá Pavla Golasowská (KDU-ČSL). Poslankyně z Třince ale přiznává, že to je i díky tomu, že čtyři děti už mají vlastní rodiny a doma jí tak zbyly poslední dvě. Nejmladšímu je 16 let.

„Část dětí už mám dospělých, mají svoje rodiny. Mám i pět vnoučat. Doma mi zůstaly dvě děti ve věku 21 a 16 let. Do Sněmovny jsem šla v roce 2014, jsem tam tedy 2 roky. To není nijak dlouhá doba,“ popsala pro Blesk.cz, jak zvládá mateřské povinnosti zároveň s pracovními. „Mám manžela, který mě podporuje, jinak by to asi nešlo,“ dodala Golasowská.

Manželství se přitom v Česku často rozpadají. Za prvních devět měsíců loňského roku uzavřelo manželství v Česku 43 400 párů, což je meziročně o 1700 více. Rozvodů proti tomu nepřibylo, ale ani neubylo. Konec manželství řešilo rozvodem 19 200, tedy zhruba stejně jako loni.

Manželství propagují hlavně lidovci

Akci Národní týden manželství podporují mezi politiky nejen lidovci, kteří mají prorodinnou politiku ve svém programu. Podpořil ji mimo jiné i ministr zemědělství Marian Jurečka, který má pět dětí a ze stejného počtu sám pochází. „Dobré manželství a dobrá rodina je klíčová pro dobře fungující společnost,“ řekl. Proto hodlá prosazovat, aby byly platby do sociálního systému odstupňovány podle počtu dětí, které páry mají.

Jurečkovi se 5. syn Jonáš narodil loni v únoru (vlevo), jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek se radoval o devět měsíců později z dcery Marušky (vpravo). Jurečkovi se 5. syn Jonáš narodil loni v únoru (vlevo), jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek se radoval o devět měsíců později z dcery Marušky (vpravo). | Archiv Pavla Bělobrádka, Twitter / Marian Jurečka

„Rozpadá se každé druhé manželství a je spousta párů, které do manželství vůbec nevstupují. Já si myslím, že to je otázka za prvé odpovědnosti, za další pak, že dnešní mladí lidé moc neumí řešit konflikty,“ míní Golasowská.

„Když dojde na konflikt nebo nedorozumění, což se děje v každém vztahu, tak pokud nejste v manželství, je velmi jednoduché odejít. Pokud si děti nezažijí v rodině, že mají vzory v rodičích, kteří dokážou vyřešit nestandardní věci, tak to je to, co dnes těm mladým chybí,“ vysvětlila, kde je podle ní problém, sama ale s manželem prý velkou krizi nezažila.

Jsem vdaná – letos to bude 32 let. Že bychom měli extrémní krizi, to se nedá říct. Jen takové drobné věci, většinou se to týkalo výchovy dětí. Když přijdou děti, je ten vztah přeci jen o něčem jiném. My jsme měli děti brzy svatbě, tak jsme do toho spadli tak nějak rovnou,“ prozradila třinecká poslankyně.

S malými dětmi si to nedovedu představit, říká poslankyně

Sama ale jedním dechem také přiznává, že s malými dětmi by si ale do vrcholné politiky netroufla. „To určitě ne. Mým hendikepem je i to, že Sněmovna je v Praze a já jsem z Moravskoslezského kraje, takže ta práce je hodně daleko. I když Sněmovna třeba končí dřív, tak já stejně nepřejíždím domů. V tom to je těžké, u malých dětí si to nedovedu představit,“ přiblížila složitosti, kterým by jako matka menších dětí čelit nechtěla.

Golasowská s nadsázkou tvrdí, že dětí už nemá šest, ale hned patnáct. „Šest svých, dvě snachy, dva zetě a pět vnoučat. Pokud k tomu přibereme babičky a dědečky, tak je nás opravdu hodně,“ vysvětluje se smíchem a nebrání se přirovnání s populární rodinou Hujerů z filmu Marečku, podejte mi pero!. „Ale je to krásné, je veselo a myslím, že děti jsou rády, že je jich tolik. V dětství to tak nevnímaly, byly extrémem,“ dodala.

Poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL) je ve Sněmovně unikát. Má 6 dětí. Poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL) je ve Sněmovně unikát. Má 6 dětí. | Archiv Pavly Golasowské

Ve Sněmovně se mateřské řeči nevedou

Golasowská je jednoznačně nejvytíženější matkou v řadách poslanců, co se počtu dětí týká. Nejčastěji mají zákonodárkyně totiž děti jen dvě. Jaké to je starat se o více potomků, o tom by si mohla vyprávět třeba s poslankyní TOP 9 Jitkou Chalánkovou, která má 4, nebo sociálně demokratickou kolegyní Danou Váhalovou, která má ještě o jedno dítě méně. Ve Sněmovně ale prý na řeči o rodině příliš času není.

„Moc ne. Na klubu (poslanecký klub KDU-ČSL - pozn. red.) jsem jediná žena a 13 chlapů. Jinak mimo klub nemám kdy. Pokud se sejdeme s kolegyněmi na chviličku, tak většinou probíráme pracovní věci,“ přiznává Golasowská, za kterou se byla rodina dokonce podívat i ve Sněmovně.

Rozvedl se Kalousek, Bendl hned 3x

Naopak konec manželství za sebou má celá řada současných poslanců a poslankyň. Začátkem roku 2012 se rozvedl například současný předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Trojnásobný rozvod už dokonce absolvoval exministr zemědělství a bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Naposledy dal sbohem podnikatelce Tamaře Kotvalové. Nyní je Bendl ženatý počtvrté, vzal si Petru Filipovou.

panamira ( 19. února 2017 16:36 )

Ženská z ***kovic rozdává rozumy.

ivoadler ( 19. února 2017 14:59 )

Ano, neřešené spory jsou příčinou rozpadu manželství. Není nad to pořádně si vjet do vlasů. Zrovna před chvílí jsem se díval na Otázky Václava Moravce a divil se, proč Valachová nepošle Fialu do pr dele, když se příležitost nabízí v každé větě. Jako by hádka byla něco a priori špatného. Pořádně to na sebe vyřvat a vztahy se pročistí. V rodině i v politice.

zednik ( 19. února 2017 12:59 )

Tak to to paní poslankyně hodně zjednodušila. Asi má fofr, problém rozvodovosti má tedy vyřešen a jede dál...

agfor ( 19. února 2017 12:26 )

Ať si paní poslankyně zkusí vychovávat svoje dětičky s platem 15000Kč měsíčně a ne s desetinásobkem.

HajkovaVlasta ( 19. února 2017 11:45 )

Zajímavé,že u chráněné skupiny obyvatelstva to není,není to paní poslankyně kvůli penězům a bydlením?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa