Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Švédové obnovují povinnou vojnu. Kvůli Rusům mají narukovat muži i ženy

Autor: ČTK, bk - 
2. března 2017
15:15

Švédsko znovu zavede všeobecnou brannou povinnost, která byla v zemi zrušena v roce 2010. Podle zpravodajského serveru BBC News o tom ve čtvrtek rozhodla švédská vláda. Důvodem je nedostatečný zájem dobrovolníků o službu v armádě a také větší nejistota ohledně bezpečnostní situace země, mimo jiné kvůli vojenským aktivitám Ruska.

Nový švédský branný systém bude založen na přijímání branců i dobrovolníků a bude vytvořen podle norského modelu. Zatímco do roku 2010 rukovali do švédské armády povinně pouze muži, nyní se branná povinnost bude týkat mužů i žen. Základní služba potrvá devět až 12 měsíců.

Na základě vládního rozhodnutí bude od 1. ledna 2018 povoláno do služby 4000 mužů a žen, řekla BBC mluvčí švédského ministerstva obrany Marinette Radeboová.

V uplynulých letech se v průměru hlásilo do armády ročně jen asi 2500 dobrovolníků. „Máme problémy s naplňováním počtu členů vojenských jednotek na dobrovolné bázi a musíme to nějak řešit. Proto je nutné znovu zavést brannou povinnost,“ prohlásil ministr obrany Peter Hultqvist.

Mluvčí ministerstva Radeboová uvedla, že návrat k povinné vojenské službě byl rovněž vynucen „změnami v našem sousedství“. „Jedním z důvodů jsou ruské vojenské aktivity“ v oblasti Baltského moře, dodala Radeboová. Podle ní „za rozhodnutím posílit armádu stojí 70 procent poslanců švédského parlamentu“.

V září Švédsko znovu trvale rozmístilo vojáky na svém největším ostrově Gotland, který se nachází mezi švédskou pevninou a třemi postsovětskými baltskými státy. Švédský ministr obrany Hultqvist tehdy uvedl, že rozhodnutí nasadit švédské vojáky na Gotland svědčí o tom, že si Švédsko uvědomuje vážnost bezpečnostní situace s ohledem na ruskou anexi Krymu a „rostoucí tlak Ruska na pobaltské státy Estonsko, Litvu a Lotyšsko.

Podle deníku The Local mladí muži a ženy narození v letech 1999 a 2000 (tedy asi 100 000 lidí) obdrží v krátké době podrobnější informace a během léta budou vyzváni k vyplnění dotazníků pro odvod.

Zhruba 13 000 pak bude předvoláno k absolvování psychologických a fyzických testů. Základní vojenský výcvik by mělo v roce 2018 absolvovat kolem 4000 lidí z řad dobrovolníků a lidí vybraných podle testů, napsal list The Local.

Švédsko není členem NATO a má tradici vojenské neutrality. Švédská veřejnost je dlouhodobě proti členství v NATO, podpora vstupu do aliance ale v poslední době narůstá. Podle loňského průzkumu veřejného mínění by teď pro vstup byl každý třetí Švéd.

Branná povinnost pro muže ve věku mezi 20 a 25 lety byla ve Švédsku poprvé zavedena už v roce 1812 během napoleonských válek, v moderní formě platila od roku 1901. Zrušena byla v roce 2010.

marais ( 3. března 2017 11:20 )

 Kdo by se do takové zmrzlé pr.ele jako je Švédsko hnal? Jenom tgbg..

tgbg ( 3. března 2017 07:53 )

Všechny státy světa mají strach ze zbídačeného Ruska, plného nepracujících, alkoholiků,narkomanů, muslimů a nemocných na AIDS. Je třeba se proti ruskému satanovi semknout a zlikvidovat ho.

nezadat1 ( 2. března 2017 17:36 )

O tom to je,za mých mladých let když určitých etnikum dělalo problémy jsme se domluvily a esenbáci dali oči jinam byl klid a pořádek

Deneček ( 2. března 2017 16:50 )

Švédové mají strach z USA ne z Ruska,aby jim tam nedonesli tu jejich demokracii a nezůstali tam jenom ruiny.

aaobcanka ( 2. března 2017 16:46 )

Obnovme vojnu pro české kluky ! Ženy nechejte doma.

Zobrazit celou diskusi