Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Daniel (14) ubodal spolužačku. Policie mu nemohla odebrat DNA, to se změní

Autor: Mii - 
20. února 2017
15:01

Odebírání a uchovávání DNA by mělo být možné i u dětských násilníků, kterým je méně než 15 let. Navrhuje to novela zákona o policii, kterou se budou zabývat poslanci. Jejím cílem je pomoci kriminalistům ve vyšetřování. Není však jisté, zda se novela stihne schválit do voleb, informuje sever Aktuálně.cz.

V Česku od roku 2002 existuje Národní databáze DNA. Vzorky v ní patří obviněným a odsouzeným nebo jde o stopy z neobjasněných trestných činů. V tuto chvíli však do ní nelze zařadit profily dětí mladších 15 let. Ani v takových případech, jako když loni čtrnáctiletý Daniel ubodal o rok mladší spolužačku.

Mladý násilník se momentálně nachází v ústavu s přísným dozorem, na svobodu moc nemůže. Je to příliš riskantní, shodují se kriminalisté. A právě kvůli jeho agresivitě by bylo vhodné odebrat mu DNA. Navrhovaná novela to má umožnit. V současné době lze odebrat mladému násilníkovi DNA jen v případě, že je na něj uloženo ochranné léčení například za užívání drog či alkoholu.

Novela počítá s odběrem DNA u dětí pod 15 let jen v případech, kdy dojde k závažnému trestnému činu, jako je vražda nebo znásilnění. „Nemám s tím osobně problém, uvidíme, jaká bude diskuse ve Sněmovně,“ řekl pro Aktuálně.cz poslanec Stanislav Huml (ČSSD) z bezpečnostního výboru, kde byla novela předložena.

Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) s Humlem sdílí názor. „Máme děti, které spáchají závažný trestný čin pod věkovou hranicí patnácti let. Když je možnost mít jejich DNA, mělo by se postavit k tomu čelem a schválit to,“ promluvil o připravované novele.

Zákon musí být napsán dobře

Je ale třeba dohlédnout na to, aby zákon nebyl napsán moc obecně a neumožňoval tak sbírání DNA za každý malý prohřešek dětí pod 15 let, varují odborníci. „Kdyby to bylo špatně napsáno, mohlo by se stát, že DNA budou sbírat všem. I lidem s ochrannou výchovou, která může být nařízena u nefunkčního rodinného prostředí,“ řekl Aktuálně.cz advokát Jan Obořil.

S tím však poslanci nepočítají. V důvodové zprávě je uvedeno, že odebrání a uchovávání DNA se bude týkat okolo tří desítek dětí ročně. Ke vzorkům navíc má mít přístup jen třicet speciálně proškolených policistů. V databázi by vzorky pak byly uchovány až 30 let.

Ministerstvo vnitra samo přiznává, že současný zákon se problematice nevěnuje dostatečně. „Skutečnost, že osobu mladší 15 let nelze trestně stíhat a odsoudit, v žádném případě neznamená, že osoba není z pohledu kriminalistiky pachatelem trestné činnosti,“ vysvětlovala mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Jestli však novou úpravu stihne schválit současná koalice, není jisté. Podle Humla záleží na tom, kolik připomínek budou mít výbory.

kiwi65 ( 20. února 2017 16:27 )

 Mě tam zaujalo,zákon musí být napsán kvalitně.Když tak přemýšlím nějak si nemůžu vzpomenout na zákon který by ty jelita z Plzně napsali kvalitně,aby se po měsíci fungování nemusely sepisovat novely jedna za druhou.

vosavopruz ( 20. února 2017 15:16 )

 Já bych tomu Danielovi tak rád rozkopal držku,zmr.dovi jednomu zasr.anýmu V Americe by dostal minimálně 20 let vězení Doufám že strejda Elišky to vezme do svých rukou.

Zobrazit celou diskusi