Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Učí ho mluvit sprostě,“ říká o Sobotkovi Babiš, další vládu s ČSSD nechce

Autor: zst - 
18. února 2017
11:47

Důvěra ve vládní koalici je ta tam. Alespoň podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). V rozhovoru pro deník Právo dokonce připustil, že znovu by vládu s Bohuslavem Sobotkou a „jeho“ ČSSD nechtěl. Premiér o něm prý mluví sprostě a kope do něj.

„Je pravda, že si to nyní těžko umím představit, když do mě od krajských voleb stále kope a sprostě o mně na veřejnosti mluví. Tím neříkám, že sám nemluvím jadrně, ale je to v kolektivu lidí, kteří jsou na to zvyklí. Takže mám problém s tím, jak se mnou pan Sobotka komunikuje a posílá vzkazy přes média,“ řekl Babiš Právu a sám tak vrátil premiérovi úder.

Video  Sobotka o Babišovi: Vláda je stabilní, Čapí hnízdo to nezmění   - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Dodal, že v koalici už nepanuje důvěra, a postěžoval si i na to, že Sobotka nemá kabinet plně pod kontrolou. „Chtěl bych být ve vládě, kterou bude její předseda skutečně řídit, a ne jen formálně, nebude politikařit, bude měřit všem stejným metrem a bude premiérem všech ministrů, ne jen těch z ČSSD,“ rýpl si vicepremiér a přisadil si, i co se týká Sobotkových poradců.

„Chápu, že pan Sobotka má teď nové poradce z USA a ti ho učí mluvit sprostě a útočit na mě, kde může. Dnes už vlastně přebral roli pana Kalouska. Oba se společně rozhodli mě vymazat z politické mapy,“ postěžoval si šéf hnutí ANO.

Premiér Bohuslav Sobotka bude v úterý 21. února od 9 hodin hostem živě vysílaného pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. Kromě sporů s Andrejem Babišem bude řeč i o Sobotkových vulgarismech nebo sjezdu ČSSD. Svou otázku mu můžete poslat i vy, stačí ji vyplnit do formuláře:

Bavit se můžu s Valachovou nebo Čunkem

Že spolu mají lídři dvou nejsilnějších politických stran problém, ještě podle Babiše neznamená, že by se nedokázal bavit s nikým z ČSSD. Problém prý nemá s ministryní školství Kateřinou Valachovou, z ODS zase se senátorem Kuberou, z lidovců zase s kontroverzním zlínským hejtmanem Jiřím Čunkem.

Video  Sobotka o hádce na vládě: Babiš byl chaotický, změny v EET donesl narychlo na papíře  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš je také přesvědčen, že do voleb bude čelit dalším „aférám“. „Už tu byla StB, biopaliva, střet zájmů, dluhopisy... Teď jsem slyšel, že se na mě připravuje další diskriminační kampaň ve stylu Rusko, a určitě se objeví před volbami nějaká Kubiceho zpráva,“ míní vicepremiér, který si není jistý, zda se v případě výhry v podzimních volbách stane premiérem.

„V příští vládě vůbec nemusím být,“ prohlásil a připomněl „vyšoupnutí“ vítězného ANO například v Královéhradeckém kraji po loňských volbách. „Ony kvůli ministerským postům udělají cokoli,“ nařkl tradiční politické strany. Na rozdíl od ČSSD by prý ale do vlády s komunisty nešel.

Reálné zřejmě není ani spojení s Okamurovou SPD. „S panem Okamurou určitě souhlasím, například pokud jde o přímou volbu starostů a hejtmanů i v některých názorech na migraci, ale není to naše preference už kvůli tomu, co se dělo s penězi i s vlivem exministra dopravy Bárty,“ řekl.

Za blízké označil Babiš hnutí STAN a lidovce. Právě tyto dva subjekty zřejmě nakonec půjdou do boje o Sněmovnu ve dvojkoalici. Nevyloučil ani spolupráci s ODS, i když má proti straně určité výhrady.

Babiš půjde do voleb ve Středočeském kraji

Andrej Babiš bude chtít podle svých slov mluvit do výběru lidí na kandidátky svého hnutí více než před 4 lety. Sám půjde do boje ve Středočeském kraji. Ministr životního prostředí Richard Brabec zřejmě na Ústecku, Martin Stropnický zase v Praze, kde se utká mimo jiné třeba s Karlem Schwarzenbergem, kterého nasadila nejvýš TOP 09.

Nejistá je situace u ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, která je nestraníkem a někdo by ji na kandidátku musel navrhnout. „U pana Ťoka jsem neslyšel, že by se chtěl angažovat,“ dodal pak k ministru dopravy, dříve šéfovi Skansky.

joudajoudovy ( 19. února 2017 07:56 )

sobotka pripravuje dalsi podvod na volice, nebot, aby mohl vladnout, spoji se se svymi kamosi tunelari a zlodeji s tradicnich politickych stran. http://www.sanep.cz/pruzkumy/volebni-preference-unor-2017-publikovano-16-2-2017/

rumrum ( 18. února 2017 21:38 )

to je super kdyby to byla pravda, ale ve středočeském kraji nepůjde, protože by to projel, půjde někam do pole kde mají IQ tykve

boxer ( 18. února 2017 21:25 )

Sobotka a Babiš Je jeden HNŮJ NEVOLITELNÝ !!!!!

anna1234 ( 18. února 2017 16:50 )

.. njn, oni jdou tam nahoře všichni stejní, včetně tvého křišťálového Babiše. Možná by bylo dobré, kdyby sis o něm něco načetl, jak začal podnikat a tak. Měl bys vědět koho chceš volit a znát jeho minulost, vědět čeho všeho je schopný a ne tleskat jenom protože momentálně hraje hru, jak se všemi nahoře zatočí. On totiž s nikým nezatočí, protože tak jako on ví na ně, oni zase vědí na něj.

panda82 ( 18. února 2017 16:00 )

No Kalousek vydá dluhopisy a Babiš je chce zdanit, kolik domácnosti jich vlastní, Sobotka udělil milost komunistům, KDU by vzalo na milost Starosty, kdyby jim přenechalo vládnutí, no koryta budou v suchu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa