Loni záchranná stanice přijala dokonce o 671 živočichů více než v roce předchozím. „Nárůst výrazně poskočil. Příčinou je pravděpodobně zvyšující se informovanost obyvatel Prahy o naší činnosti a doufáme, že i rostoucí zájem o ochranu přírody a živočichů,“ uvedla hlavní ošetřovatelka stanice Zuzana Pokorná.

Z přijatých živočichů tvořilo 70 % ptactvo a zbytek savci. Dokonce šlo o 118 různých druhů zvířat. Nejčastějšími „pacienty“ byli ježci, kachny divoké, kosi černí, holubi hřivnáči, straky obecné, netopýři, zajíci, labutě, poštolky a hrdličky. Ježci dokonce vytvořili rekord, jelikož záchranná stanice se postarala dokonce o 557 bodlinkatých hmyzožravců.

Přijala i několik živočichů chráněných, a to třeba netopýry, rorýsy nebo dokonce ledňáčky. „Tři druhy jsme tu měli vůbec poprvé v historii, a to dva kvakoše noční, bobra evropského a včelojeda lesního. Nezvyklý byl také příjem 22 mláďat plcha velkého, která se nám podařilo všechna úspěšně odchovat,“ popsala hlavní ošetřovatelka.

Polovina je zpět v přírodě

Ze zachráněných zvířat se podařilo zpátky do přírody vrátit polovinu z nich, konkrétně 1838 živočichů. Dalších 228 pak vypustí na jaře.Někteří se do přírody už nevrátí kvůli vážnému zranění a trvalému handicapu. Například káně lesní, které bylo nalezeno se zahojenou amputací části křídla. K té došlo pravděpodobně po popálení elektrickým proudem na sloupech s elektrickým vedením,“ vysvětlila Zuzana Pokorná.

Záchranná stanice v Jinonicích měla perný rok. Zachránila několik ježků, ptáků či dalších zvířat. Poprvé měli ve stanici například bobra.
Autor: Záchranná stanice pro volně žijící živočichy

Trvale handicapovaných živočichů se aktuálně v záchranné stanici nachází zhruba 30, další jsou pak umístěni například v zookoutku Malá Chuchle.

Muflon z nemocnice

Mezi tolika zvířaty se samozřejmě najde také několik zajímavých příběhů, jak se živočichové do stanice dostali. Jedním ze zázraků byl například muflon Muff, který se narodil v areálu Thomayerovy nemocnice a měl od narození zkrácené vazy na předních končetinách, tím pádem nemohl chodit.

Ihned se ho ujaly dvě ošetřovatelky, a i když si myslely, že situace vypadá bledě, vše se v dobré obrátilo. „Muff vyrostl a nyní nejenže už sám chodí, ale dokonce i začíná trkat, dostal se už do puberty,“ řekla s úsměvem hlavní ošetřovatelka.

Labuti zašili krk

Kromě Muffa se stal zázrak i labuti, která se do záchranné stanice dostala s rozříznutým krkem od nárazu do tramvajových drátů na jednom z pražských mostů.

Když jsem ji tehdy viděla poté, co ji kolega výjezdář dovezl, tak jsem ani moc nedoufala, že se ji podaří zachránit. Zranění mi připadalo příliš velké. Máme ale naštěstí výbornou veterinářku Pavlínu Hájkovou, která je specialistkou na léčení ptáků a ta labuti krk zašila i jí podala antibiotika. Labuti se rána krásně zahojila a po čase se vrátila zpět mezi své, na Vltavu,“ uzavřela Zuzana Pokorná.

Podívejte se na zvířata, která záchranná stanice zachránila:

Fotogalerie
25 fotografií