Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kruťas postřelil orla mořského: Vážně zraněný dravec podstoupil náročnou operaci

Autor: rv - 
18. března 2024
15:48

Vážně zraněného orla mořského léčí ve vlašimské záchranné stanici. Dravce, který patří mezi kriticky ohrožené druhy, někdo u Pacova na Pelhřimovsku postřelil z brokovnice. Pták, zvířecími záchranáři pojmenovaný Viktor, má za sebou náročnou operaci. Po střelci pátrají kriminalisté.

Orla se zlomeným křídlem našel druhou březnovou neděli v katastru Dobré Vody u Pacova na Pelhřimovsku myslivec. Viděl, že zraněný dravec na tom vůbec není dobře, a tak orel putoval do vlašimské záchranné stanice.

Veterinární vyšetření potvrdilo, že na největšího u nás žijícího dravce někdo střílel z brokovnice.  „Předoperační rentgen odhalil brok zaseknutý v oblasti loketní kosti,“ uvedla Alena Konvalinová ze záchranné stanice pro volně žijící živočichy ve Vlašimi.

Viktor bojuje

Tam se nyní Viktor zotavuje. „Je přesunutý do venkovní voliéry, léky dostává do krmení, v úterý jej čeká kontrola u paní doktorky,“ popsala Alena Konvalinová. Ochránci doufají, že se dravec ze zranění vyléčí.

„Za nás to s ním vypadá docela dobře. Jestli ale bude moci být vypuštěný zpět do přírody, to zatím říci nedokážeme,“ dodala zvířecí záchranářka.

Případem se zabývají policisté z pelhřimovské hospodářské kriminálky. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat, po pachateli pátráme,“ potvrdila policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Viník? Většinou neznámý

Jen v loňském roce pečovali v záchranných stanicích ochránci přírody o 43 postřelených volně žijících zvířat. „Od počátku letošního roku je orel již dvanáctým postřeleným ptákem, který bojuje o život v záchranné stanici,“ uvedli.

Zároveň ale dodali, že viníka se podaří dopadnout jen málokdy. „Natož aby byl exemplárně potrestán. Ti, co legálně chodí se střelnou zbraní po přírodě, o takových jedincích ve svých řadách dobře vědí, leč je z důvodů falešné kolegiality mezi sebou tolerují,“ zakončili smutně ochránci.

Video  Samice orla mořského se po 10 měsících vrátila do volné přírody.  - Záchranná stanice Huslík
Video se připravuje ...

Dagmar Vodenkova ( 18. března 2024 19:57 )

Pane Aapp, asi patříte mezi slaboduché bouchaly alias myslivce.

Uživatel_5825645 ( 18. března 2024 19:31 )

Je to tak. 😘

MADONNA ( 18. března 2024 19:25 )

Správně.... Postřelil ho,, člověk ", který si opět potřeboval dokázat svojí sílu a nadřazenost se zbraní v ruce! Jak ubohý a smutný.. Doufám, že mu to nějaké jiné zvíře v nečekané situaci oplatí...

MADONNA ( 18. března 2024 19:20 )

Aappe, ty jsi docela duševní chudák a omezenec.Ze státního určitě ne,tam odsud se sypou miliardy jinam na pomoc, víme?!Ale stát má peníze, pojišťovny také ovšem nechce se jim dávat tam, kam by správně měli! Proto se dělají dobročinné sbírky, aby hodní lidé pomohli sami sobě navzájem.

Uživatel_5825645 ( 18. března 2024 17:52 )

Postřelil ho člověk, tak ať člověk léčbu zaplatí!
Nic hloupějšího jste ani nemohl napsat. 👎 👎👎
Na takovou léčbu se zpravidla dělá sbírka. Lidé pošlou peníze. 💸💸💸
Vybere se více, než léčba stojí.
Proto je zde tento článek.
Transplantaci možná potřebuje někdo jiný. 🧠

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání