Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Policie vyšetřuje muže z Pardubicka: Přes plot střílel na psy! Fenka Heda nepřežila

Autor: pma - 
13. února 2024
16:45

Smutný incident se v pardubické městské části Lány na Důlku odehrál 23. srpna loňského roku. Toho dne vylezl soused paní Petry M. na štafle, vytáhl pušku a nemilosrdně začal střílet na zahradu ženina domu, kde pobíhali její psi. Fenečka Bety skončila se střelným zraněním, Heda bohužel boj o život nezvládla. Hrůzný čin zachytila kamera. Majitelka psů Blesku sdělila, že se o jejich souseda začala zajímat i policie. 

Byl teplý srpnový den roku 2023 a paní Petra M. se vracela do svého domu v Pardubicích, konkrétně v městské části Lány na Důlku. Během návratu ale pochopila, že je něco špatně. „Když jsem přijela domů, našla jsem jednoho zastřeleného psa pod postelí, dalšího postřeleného na zahradě,“ popsala osudný den zdrcená majitelka. Podle ní pachatel prý čekal na den, kdy bude žena sama doma a její druh odjede na pracovní cestu.

Fenka Bety naštěstí střelbu přežila. Fenka Bety naštěstí střelbu přežila. | se souhlasem Petry Matysové

Pod postelí našla fenku Hedu. Ta se před výstřelem snažila utéct do domu, to se jí ale bohužel nepodařilo. Její život už zachránit nešel. „Najít postřelené pejsky bylo něco hrozného. Heda už nejevila známky života. Ostatní psi kolem ní neuvěřitelně naříkali,“ vyprávěla Blesku žena. 

Druhá psí slečna Bety střelné zranění přežila. Bez komplikací se to ale neobešlo. Hned druhý den podstoupila fenka operaci. „Měla průstřel skrz, zasáhlo to střeva i močový měchýř,“ vysvětlila majitelka. Betynka je bojovnice a svůj boj o život nevzdala. Její panička ovšem přiznává, že trvalo několik týdnů, než fenka začala opět normálně jíst.

Nikomu jsme nic neudělali

Díky záznamům z kamer se rodině podařilo zjistit, kdo za odporným útokem na jejich čtyřnohé miláčky stojí. Video 23. srpna loňského roku zachytilo muže, který s puškou v ruce stoupá na žebřík a následně střílí přes plot na zahradu. 

„Nedokážeme si vysvětlit, co ho (střelce, pozn. redakce) vedlo k takovému činu. Naši psi nikdy nikomu nic neudělali a ani nikoho neohrožovali. Žijeme na pozemku, kolem dokola máme dvoumetrové zdi a nemáme s tímto mužem ani společný plot,“ kroutí hlavou Petra M. 

Vyhrožoval, že nás zničí

Podle zjištění televize CNN Prima NEWS se soused k incidentu odmítl jakkoliv vyjádřit. Nejbližší obyvatelé nechápou, proč se někdo k útoku na psy uchýlil. Problém s nimi prý nikdy nebyl. Krátce po incidentu majitelé vše nahlásili na policii a předali kriminalistům i videozáznam, na němž je střelec zachycen. Případ se táhne několik měsíců a zásadní posun zatím nepřišel. 

Majitelka psů navíc Blesku řekla, že podobný incident se odehrál už před půl rokem. „Vyhrožoval, že nás jako rodinu zničí, že psům vykope hrob a mě uřízne hlavu. I to je nahlášené policii,“ šokovala žena. 

Rodina má navíc strach, zda se nebude podobný incident opakovat, kromě fenky Bety totiž mají v péči hned několik dalších pejsků. „Jsme z toho v šoku. Tady někdo chodí a střílí nám na zahradu, kde běhají malé děti,“ popsala své obavy majitelka. 

Pachateli hrozí až 6 let vězení

Rodina se nakonec obrátila s prosbou o pomoc na právní kancelář Robert Plicka. „To on nakonec docílil toho, že policie případ začala řešit,“ popsala Blesku majitelka psů.

„Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. Nyní probíhá prověřování. Kriminalisté mimo jiné nařídili pitvu mrtvého psa a budou čekat na vyhodnocení znaleckého posudku,“ uvedla k případu krajská policejní mluvčí Dita Holečková. Přiblížila, že pokud se prokáže, že muž způsobil smrt zvířete, může od soudu odejít s trestem odnětí svobody až 6 let. 

Video  Hasiči zachraňovali pejska, který uvázl na ostrůvku uprostřed řeky Olše v Karviné.  - HZS Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

MADONNA ( 13. února 2024 23:18 )

Zase nějaký zamindrákovaný ksíndl měl potřebu si dokázat, že je Pán tvorstva????!!! Tohleto udělat mé 4nohé lásce myslím, že by se soused ztratil.... Není opravdu normální, jak se lidé chovají ke zvířatům, vůči ostatním lidem a co se děje za nepochopitelná zvěrstva!!! Lidi, už se do ***e vzpamatujte!!!!!!

MADONNA ( 13. února 2024 22:58 )

Přesně tak... Ale to, už život pejskovi nevrátí..

M C ( 13. února 2024 19:28 )

To je po....ny Cesko , co porad chcete? V Cesku nebude nikdy nic fungovat dokud ve vlade budou Hov...da.

Miroslav Vostrý ( 13. února 2024 18:29 )

Slušně řečeno, to si někdo dělá z lidí srandu ? Stalo se to loni v srpnu a policie šetří ?? Bezdůvodná střelba na psi v zastavěném prostoru je přinejmenším obecné ohrožení. Okamžitě zabavit střelnou zbraň a zbrojní průkaz, ( pokud ho uvedený magor vlastní ). Vymáhat samozřejmě náhradu škody za usmrceného psa a veškeré náklady za veterinu. Jo já zapomněl, jsme v Česku, takže max. podmínka a nějaká ta pokuta. Chce se mi zvracet z toho, co se tady děje.

oltec ( 13. února 2024 17:09 )

takoveho zmetka odsoudit na ten nejvyšší trest a nechat zaplatit za mrtvého psa alesopń 50000tisíc

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání