Jako součást žaloby navrhují taxikáři žádost o předběžné opatření, díky kterému by soud mohl zakázat Uber na území města Brna, dokud nerozhodne, zda je nebo není legální. „Tento podnět prověříme a poté rozhodneme, jak s ním naložíme,“ uvedl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). O víkendu si najal asi dvacet figurantů, kteří jezdili s Uber a taxikáři pak tyto jízdy nahlásili policistům.

Jednání magistrátu s provozovateli taxislužeb budou pokračovat za týden. „Určitě je zájmem města, aby zde bylo podnikáno v souladu se zákonem. Prověřujeme nyní kroky, které můžeme dělat,“ dodal Hollan. Magistrát už dokonce udělil řidičům Uberu tři pokuty... Na rozmyšlenou, co dál, si vzala radnice týden.

Uber zahájil v Brně provoz 1. února, po Praze jako ve druhém městě v Česku. Technologická firma pomocí aplikace pro chytré telefony propojuje řidiče se zákazníky. Služba UberPOP Brňanům nabídla nový způsob, jak se po městě přepravovat. „Chceme dostat více lidí do méně aut, a ulevit tak místní dopravě i životnímu prostředí,“ řekl Blesku generální ředitel Uberu pro Česko Tomáš Peťovský (32).

Revoluční systém je i bezpečný. Umožní lidem například sdílení trasy jízdy. Manžel nebo manželka tak budou moci dát online domů vědět, kdy se vrací z nákupu nebo kavárny. „Stejně tak je možné nechat poslat školáka Uberem do kroužku přes celé Brno, případně jej nechat vyzvednout. Rodiče mohou jeho jízdu celou dobu sledovat,“ nastínil možnosti Peťovský.
Kritiku taxislužeb odmítl s tím, že firma podniká v souladu s platnou českou legislativou.

Kolik stojí Uber?

Cena UberPOP je v Brně stejná jako v Praze a skládá se z nástupní sazby ve výši 25 Kč, ceny za kilometr 9,90 Kč a ceny za minutu jízdy, která je 3 Kč. Minimální jízdné je 55 Kč. Z náměstí Svobody na letiště se tak lze dostat za 177 až 228 korun, z Vaňkovky na Výstaviště zhruba za stovku. Dojezd objednaného vozu by měl být kolem pěti minut.