Maximálně třicet korun za kilometr, čtyřicet korun nástupní sazba a 4 koruny za minutu stání. Tyto tabulky už deset let platí pro taxikáře v Brně. Nyní dochází k navýšení dvou z nich.

„Po diskuzi s provozovateli taxislužby se nástupní sazba zvýší na 60 korun a minuta čekání na 5 korun. Tento krok má zabránit zneužívání taxislužeb na vzdálenostech kratších než 500 metrů,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Zatímco v Praze nemají vozy taxi nejlepší reputaci, v Brně s nimi magistrát problémy nemá. „Odbor dopravy pravidelně taxi kontroluje, předražení je ale výjimečné. Občas si jen cestující stěžují, že řidič nezvolil nejkratší trasu,“ doplnil Poňuchálek.

Podle magistrátu působí v Brně přibližně 420 dopravců provozujících taxi. Většina z nich se k možnému navýšení ceny vyjadřovat nechce, čekají, jak bude reagovat konkurence.

„My jsme prosazovali variantu progresivního jízdného, aby nebyli poškozeni cestující na delších vzdálenostech. Nástupní sazbu tak zřejmě ponecháme stejnou jako dosud,“ řekl manažer City Taxi Aleš Pacák.

Fotogalerie
6 fotografií