Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump: Putina respektuji, zabijáky máme i v USA. Zda s ním budu vycházet, nevím

Autor: ČTK, zst - 
5. února 2017
18:15

Americký prezident Donald Trump se v rozhovoru s televizí Fox News zastal ruského prezidenta Vladimira Putina, když ho moderátor označil za „zabijáka“. Trump také řekl, že s Ruskem je lepší spolupracovat, a označil za dobrou věc, pokud Moskva pomůže USA v boji s islámským terorismem. Z rozhovoru, který bude odvysílán v neděli večer, citoval server BBC.

„Je hodně zabijáků. Také my tu máme hodně zabijáků. Myslíte, že naše země je tak nevinná?“ reagoval Trump na prohlášení moderátora Fox News, že Putin je zabiják. Už předtím Trump řekl, že ruského prezidenta respektuje. Dodal ale, že respektuje hodně lidí, takže to neznamená, že „s ním (s Putinem) bude vycházet“.

Trump také poznamenal, že lepší je s Ruskem vycházet, než nevycházet. „A pokud nám Rusko pomůže v boji proti Islámskému státu, což je nejdůležitější boj, a proti islámskému terorismu ve světě, pak je to dobrá věc. Budu s ním vycházet? Nevím,“ řekl Trump.

Ruský a americký prezident spolu hovořili telefonicky minulou sobotu. Bílý dům k telefonátu uvedl, že je začátkem zlepšování vztahů mezi USA a Ruskem. Oba státníci prý hovořili o spolupráci v boji proti terorismu či o Sýrii. O sankcích uvalených Západem na Rusko kvůli ruské anexi Krymu ale podle Bílého domu nemluvili.

Trump chce mír na Ukrajině

Trump se s Putinem zatím podle oficiálních informací nebavil o sporných věcech. Nový americký prezident se chce například zasadit o obnovu míru na ukrajinsko-ruské hranici. Řekl to v sobotním telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. Šlo o první přímý kontakt mezi oběma politiky od nástupu Trumpa do úřadu.

„Budeme spolupracovat s Ukrajinou, Ruskem a všemi dalšími zúčastněnými stranami s cílem pomoci jim obnovit mír podél hranice,“ sdělil Trump, který dříve Kyjev zneklidnil svým přáním zlepšit vztahy s Moskvou. Rusko kvůli podpoře povstalců na Ukrajině a anexi ukrajinského Krymu čelí západním sankcím.

„Obě strany diskutovaly posílení strategického partnerství mezi Ukrajinou a Spojenými státy. Zvláštní pozornost byla věnována vyřešení situace na Donbasu (na východní Ukrajině) a dosažení míru s pomocí politických a diplomatických prostředků,“ uvedl Porošenko.

Boje na východní Ukrajině se znovu výrazně zintenzivnily na přelomu ledna a února. Místem tvrdých střetů s desítkami mrtvých a raněných se stala hlavně průmyslová obec Avdijivka. Ukrajinská armáda a povstalci se vzájemně obviňují z nasazení těžkých zbraní a hlásí vysoké ztráty nepřítele.

Nad nebezpečným zhoršením situace v Donbasu vyjádřila nedávno hluboké znepokojení Rada bezpečnosti OSN. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal skoro 10 tisíc obětí na životech.

joudajoudovy ( 6. února 2017 09:19 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ladislav-Vetvicka-Videl-jsem-priserne-veci-ve-velke-r edakci-Brusel-rozpouta-peklo-kdyz-vyhraji-Le-Penova-a-spol-A-s-Trumpem-je-to-take-jinak-474365

rumungro ( 5. února 2017 20:37 )

 Jestli je Putin vrah, tak předešlá garnitura USA prezidentů jsou masoví vrahové!

Zobrazit celou diskusi