Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ohrožení Merkelové: Šanci sesadit kancléřku Schulz má, uvedl průzkum

Autor: simao, ČTK - 
26. ledna 2017
10:00

Obhájí letos Angela Merkelová (CDU) post německé kancléřky? Tamní sociální demokraté spřádají smělé plány na její sesazení a mění muže ve svém čele. Místo současného šéfa SPD opustí Sigmar Gabriel, na jeho místo míří bývalý šéf europarlamentu Martin Schulz. Podle průzkumu televize ARD by přitom Schulze a Merkelovou v přímé volbě volilo stejně lidí. A v některých směrech má prý Schulz proti Merkelové navrch. Třeba v sympatičnosti či věrohodnosti.

Kdyby Německo volilo kancléře přímo, získali by šéfka německé vlády Angela Merkelová (CDU) i kandidát za sociální demokracii (SPD) Martin Schulz shodně 41 procent hlasů. Ukázal to průzkum, který zveřejnila veřejnoprávní televize ARD.

Bývalý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz se tento týden překvapivě stal kandidátem SPD na kancléře, když předseda strany a vicekancléř Sigmar Gabriel kandidovat odmítl.

Schulz sympatičtější než Merkelová?

I když se v Německu kancléř nevolí přímo, hraje osoba kandidáta ve volbách často zásadní roli. Zdá se, že krok sociální demokracie má zatím u voličů úspěch. V průzkumu agentury Insa pro deník Bild vyjádřilo 58 procent dotázaných přesvědčení, že Schulz má jako kandidát na kancléře větší šance na úspěch, než by měl Gabriel.

Za dobrého kandidáta pro SPD pak Schulze považuje 64 procent dotázaných v průzkumu společnosti Infratest dimap pro ARD. Tento průzkum poměřoval pohled Němců na Merkelovou a Schulze i v dalších oblastech.

Srovnání ukázalo, že 79 procent dotázaných Merkelové přisuzuje silné vedoucí schopnosti a 78 procent ji považuje za kompetentní. U Schulze jsou tyto hodnoty o něco nižší – 60, respektive 68 procent. Schulz však pro změnu vede v kategorii sympatičnosti (69 ku 63 procentům) a věrohodnosti (65 ku 64 procentům). Potenciálně problematické pro něj může být to, že 65 procent Němců zatím neví, jakou politiku vlastně prosazuje.

Německé rošády: Gabriel novým šéfem diplomacie

Pro Schulze jako kandidáta strany na kancléře se vedení SPD vyslovilo jednohlasně v úterý. Kandidaturu má v neděli posvětit ještě předsednictvo sociální demokracie. Do čela SPD by ho měl zvolit březnový sjezd.

„Samozřejmě to nebylo jednoduché rozhodnutí, ale jsem si jistý, že je správné,“ uvedl Sigmar Gabriel, proč sám nebude kandidovat na funkci šéfa vlády a odstoupí i z čela strany. Schulz má podle něj větší šance na úspěch v zářijových parlamentních volbách.

Pro úspěch SPD je podle Gabriela důležité i to, aby kandidátem na kancléře a předsedou strany byla jedna a tatáž osoba. „Kandidatura je důvěryhodná, jen když má zároveň celá strana jednotné vedení,“ míní odcházející ministr hospodářství, který se v příštích dnech přesune do funkce šéfa německé diplomacie.

Za tuto rošádu může to, že stávající německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se v únoru podle všeho stane spolkovým prezidentem. Gabriel přitom vedl SPD od konce roku 2009.

Dovést nyní stranu, která je součástí velké koalice právě s Merkelové frakcí CDU/CSU, k vítězství v zářijových volbách nebude pro Schulze jednoduché. Průzkumy dávají unii v čele s Merkelovou zhruba jedenácti- až patnáctiprocentní náskok nad sociálními demokraty.

Schulz je lepším řečníkem, míní Němci

Nejen šance na post kancléře, ale i samotnou chystanou výměnu v čele sociálních demokratů řeší horentně německá média. Sigmar Gabriel neměl dostatečný „hlad po moci“ ani potřebnou vizi pro Německo, uvedl Die Welt.

„Předseda strany zatáhl za nouzovou brzdu, protože průzkumy veřejného mínění už měsíce jsou takové, jaké jsou, a protože byl dalek toho, aby se stal skutečným vyzyvatelem Angely Merkelové,“ konstatoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Může se stát skutečným vyzyvatelem Schulz? Tagesspiegel míní, že bývalý šéf europarlamentu Schulz je dobrým řečníkem a mužem, kterému sedí předvolební kampaně. I proto by mohl sociálním demokratům pomoci a Merkelovou ohrozit spíše, než SPD pod vedením Gabriela. Dlouholetý politik EU Schulz však bude čelit i vlastním výzvám – musí si totiž důkladně osvojit otázky vnitroněmecké politiky, aby měla SPD ve volbách skutečně dobré šance.

jima ( 26. ledna 2017 12:41 )

a jeste k tomu alkoholik A to je prosim nemecka "elita". Strasny

prycsnima ( 26. ledna 2017 12:03 )

 Už se na tu svi ni vaří voda.

TrojanSlovakia ( 26. ledna 2017 11:56 )

 Schulz bez maturity by bol prvý nemecký kancelár so základným vzdelaním. V DE vyhrá AFD a v FR Lepenka. EÚ je mŕtvy projekt. Vďaka hlúpym Schulzom, prepitému Junkerovi a vygumovanej Adolfíne Merkel.

petr.novic@... ( 26. ledna 2017 11:29 )

snad se už konečně svět zbaví té bezdětné východní němky!

jarda304 ( 26. ledna 2017 10:58 )

jeden horší nežli druhý. Ale ten šulc je ještě horší. Tedy že tohle má šanci v SRN je opravdu tragedií...zbývá jen věřit, že ty průzkumy jsou cinknuté

Zobrazit celou diskusi