Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Poslanci 2x „přeprali“ Senát: Babiše nechají nakukovat pod pokličku úřadů

Autor: ČTK, simao - 
17. ledna 2017
19:21

Ani senátní veto nepomohlo. Poslanci schválili zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti a neobešlo se to bez vášnivé diskuze. Opozice vytýkala ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), že chce likvidovat obce. Babiš to odmítl. Šlo přitom o přehlasování veta Senátu, které nebylo jediné. Když poslanci odmítli i další senátní veto, ministerstvo financí může získat právo na informace od řady institucí, které doposud nemělo. Včetně obcí, od nichž má získat údaje o výdajích a příjmech.

Zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti má zavést nástroje proti zadlužování veřejných rozpočtů. Senát ho však pokládá za neústavní ve vztahu k obcím. Senátoři už dříve prohlásili, že pokud je Sněmovna přehlasuje, obrátí se na Ústavní soud.

Zákon dnes před poslanci kritizoval senátor ODS Miloš Vystrčil, který přišel senátní veto vysvětlit. Poukazoval například na to, že jde nikoli o ústavní, ale o běžný zákon, který může kterákoli příští koalice zase zrušit.

Vystrčil (ODS): Vy chcete zlikvidovat obce?

A padala i tvrdá slova. Vystrčil to totiž nazval obyčejnou šaškárnou, kde se snaží někdo představit jako ten, komu jde o rozpočtovou odpovědnost, ale nechce ji zakotvit tak, aby se už nedala změnit. Nenechal stranou ani ustanovení, které omezuje zadlužení obcí na nejvýše 60 procent průměrných příjmů za poslední čtyři roky.

„Co jste to udělali? Vy chcete zlikvidovat obce?“ ptal se. Podle něj by tak hlavně menší obce nemohly nic opravit, protože by si nemohly půjčovat na investice. „Je to lež, že je to likvidační pro obce, není to pravda,“ reagoval Babiš. A doporučoval senátní veto přehlasovat. Tak se i stalo.

Vládní koalice však zřejmě připraví novelu, která bude na výtky obcí reagovat. Při hlasování v Senátu loni v listopadu podpořilo zamítnutí 63 ze 67 senátorů. Pro zamítnutí hlasovali tehdy dokonce senátoři ANO, tedy hnutí ministra financí Andreje Babiše.

Kalousek mluvil o paskvilu

Dnes pro zákon hlasovalo 105 poslanců, zapotřebí jich bylo alespoň 101. Vládní koalici vypomohlo pět poslanců Úsvitu a nezařazený poslanec Petr Adam.

Zákon počítá s tím, že pokud zadlužení veřejných rozpočtů překročí 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady budou muset přijmout nápravná opatření. Zatímco vláda by musela předložit návrhy státního rozpočtu tak, aby pouze vedly k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí, obce a další instituce by musely mít rozpočty přinejmenším vyrovnané.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil nynější vládní návrh za nedodělaný paskvil. „Tohle je zákon o rozpočtové odpovědnosti, který však k ničemu takovému nikoho nezavazuje, jenom se tak jmenuje,“ prohlásil šéf Topky.

Podle Vladislava Vilímce (ODS) ublíží zákon samosprávám. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl minulý týden po jednání koaličních špiček, že ministerstvo financí by mělo připravit novelu, která bude na výtky samospráv reagovat.

Poslanci přehlasovali i další veto Senátu. Nahrává Babišovi

Vedle zákonu o rozpočtové odpovědnosti se ve Sněmovně řešila i další záležitost, u které dával bedlivý pozor Andrej Babiš. Sněmovna totiž schválila, že ministerstvo financí dostane právo získávat vybrané údaje o hospodaření úřadů a organizací, které spadají do sektoru vládních institucí.

Informace poslouží k sestavování a zveřejňování výstupních dat podle unijní směrnice. Ministerstvu pravomoc přinese nový zákon o sběru vybraných údajů pro monitorování a řízení veřejných financí, který dnes Sněmovna opětovně schválila. Jednalo se přitom opět o zákon, který poslancům vrátili senátoři. Normy tak dostane k podpisu prezident.

Povinnost poskytovat údaje o příjmech a výdajích se má týkat nejen úřadů, ale třeba i veřejných vysokých škol, státních příspěvkových organizací, obcí nebo krajů a jejich svazků. Zveřejňovat data budou muset také Česká exportní banka, Českomoravská záruční a rozvojová banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, Správa železniční dopravní cesty, Česká televize, Český rozhlas, ústředně řízené veřejné výzkumné instituce a další jednotky menšího významu.

Informace mají zveřejňovat také nemocnice zřízené územním samosprávným celkem s jinou právní formou než příspěvková organizace. Aby bylo možné zveřejňovat úplné údaje podle požadavků směrnice, je nutné podle vlády získat vstupní údaje i od těch institucí, kterým to současné zákony neukládají nebo jim to ukládají nedostatečně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa