V oblíbené dvojdílné komedii měl císař Rudolf II. v podání Jana Wericha (†75) velkou sbírku umění, včetně hned několika kopií Mony Lisy od Leonarda da Vinci. Jelikož nevěděl, která z nich je ta pravá, nechal si vystavené raději všechny.

Jenže co s tuctem portrétů po skončení natáčení? „Každý z těch herců, kteří ve filmu hráli, si mohl odnést domů tu »zaručeně pravou« Monu Lisu,“ prozradila Wolfová s tím, že jednu si přinesl domů také její dědeček František Filipovský, který ve snímku ztvárnil astrologa.

Dnes filmový portrét visí v Pavlínině ložnici v bytě na pražských Vinohradech, kam se před sedmi lety odstěhovala z vily po svém dědečkovi. O tu přišla a dnes ji má její exmanžel. S sebou si vzala kromě obrazu i další rodinné poklady, ke kterým má dodnes vřelý vztah. „Žiju v tom, v čem jsem vyrostla a v čem vyrostla moje máma a její brácha,“ komentuje novinářka netradiční vybavení domácnosti, která se hemží starožitnými kousky.

„Ten lustr třeba dostala moje máma, když jí bylo jednadvacet let, od svého tatínka k narozeninám. Dědeček ho našel podle inzerátů a nechal ho zrekonstruovat. Tohle všechno je po Filipovských,“ vyprávěla, zatímco po svém příbytku provázela Aleše Cibulku (39).

Kuchyni jí zase zdobí obrazy pradědečka spolu s hudebními nástroji, na které hrál. Nad kuchyňskou linkou má navíc pověšenou i podobiznu své maminky Pavlíny Filipovské. „To je moje máma, když jí bylo devatenáct let,“ vysvětlovala s tím, že v místnosti má i další památku v podobě vzácné sošky. „Tenhle anděl nosil dárky na Štědrý večer mému dědečkovi Františkovi,“ svěřila se Wolfová v Můžu dál?.

 

Premiérové díly pořadu běží od 16. ledna každé pondělí od 20:15 na TV Barrandov. Pokud jste epizodu s Pavlínou Wolfovou nestihli, tak nezoufejte. Reprízy se dočkáte už 21. ledna od 19 hodin na stanici Barrandov PLUS.

Fotogalerie
53 fotografií