Linka číslo 4 nemohla dokonce vyjet kopec na Kraví horu. „Stoupání na Údolní je nezjízdné, provoz linky jsme přerušili,“ informovala dopoledne mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Z opačné strany sníh zastavil čtyřku už na maloměřickém mostě. Místo ní se snažil jezdit autobus číslo 75.

Ve čtvrtek by se příležitostní cestující měli jihomoravské metropoli vyhnout. Ostatní musejí počítat s velkým zpožděním a mohou zapomenout na tradiční přepravní trasy. Zcela ochromeno bylo hodiny především centrum Brna.

Jedna z řidiček tramvaje si kolem půl desáté postěžovala, že od rána koleje nikdo neprohrnul. „Výhybky jsou zanesené, musíme si je čistit ručně,“ řekla. Ona sama jezdila od čtvrt na pět a do 9.30 neměla jedinou přestávku. Šaliny v Brně jezdí kvůli kvalitě nárazově. Patnáct minut žádný spoj, pak přijedou tři těsně za sebou.

Kolem deváté hodiny zablokovala provoz na Halasově náměstí v Brně nehoda tramvaje. „Ve směru na Lesnou tramvaje linek číslo devět a jedenáct nejede," informovali dispečeři.

V obří koloně uvázli řidiči také ve směru od Staré osady v Židenicích směrem k Vojenské nemocnici a Cejlu. Redaktor Blesku, který v koloně uvázl, strávil popojížděním více než 20 minut.

Kde se nejezdilo?

Neprůjezdné byly ulice Dornych, Křížová, Benešova a Malinovského náměstí ve směru na nádraží. Přerušen byl provoz do Obřan.

Trolejbusové linky 25 a 26 končily ráno na Staré osadě. V úseku Stará osada –Novolíšeňská dopravní podnik v rámci možností řadil náhradní dopravu. Obtížně sjízdné byly kopce v Rokytově a Žarošické směrem na Vinohrady.

Autobusy mířící do Brna z okolních obcí nabíraly vesměs dvacetiminutová zpoždění. Větší zpoždění bylo hlášené v oblasti Tišnova, Zastávky, Veverské Bítýšky a Boskovic. Nesjízdný byl úsek z Ivančic do Moravského Krumlova. Zpožděna byla většina spojů na celé lince 432.

Na dálnici D1 ve směru od Vyškova na Brno jeli motoristé kolem 9.hodiny doslova krokem. Už tradiční kolona aut ucpala dopoledne také Bučovice.

Na Blanensku napadlo během středeční noci kolem 20 centimetrů sněhu. Hlavní tahy v regionu jsou s opatrností sjízdné. V Makově se kolem 10.hodiny srazil autobuse se sypačem, nehoda se obešla bez zranění i větší škody. V Letovicích zaskočily řidiče dva přes cestu spadlé mobilní semafory.

Naopak nesjízdný zůstával i dopoledne kopec do blanenské místní části Klepačov. Obyvatelé se tady nedočkali autobusů.

Problémy se sněhem se naopak vyhýbají železnici.

Brněnské komunikace, které se starají o průjezdnost silnic ve městě, v noci na čtvrtek prohrnuly 4200 kilometrů silnic pluhy. Na vozovkách leží 450 tum posypové soli. „Na vozovkách většinou leží nižší vrstva rozsoleného a rozježděného sněhu. Proto je nutno jezdit opatrně a plynule bez prudkého brždění," varují silničáři.

Podívejte se na tramvaje v Brně, které zvládají sucho, ale sníh je zaskočil:

Fotogalerie
18 fotografií