Dle obecných zásad Pražské integrované dopravy (PID) neexistuje problém cestovat s jakoukoliv výbavou pro zimní aktivity v jakémkoliv prostředku městské hromadné dopravy. Vyrazit s lyžemi nebo sáněmi můžete do metra, tramvaje, autobusu nebo lanovky.

Za bezpečnost a ohleduplnost při přepravě předmětů pro zimní akce na svahu zodpovídá cestující. Při jízdě MHD bývá často v dopravním prostředku už tak stísněný prostor, manipulace s lyžemi nebo jiným vybavením musí být opatrná.

Jak se chovat?

Pokud máte v plánu cestovat s lyžemi nebo snowboardem v rámci PID, musíte mít tyto předměty v obalu. V jednom pouzdře přitom můžete převážet až dva páry lyží s hůlkami.

Dopravce doporučuje před samotnou cestou zimní výbavu očistit od sněhu. V některých dopravních prostředcích je totiž potom uživatelé umísťují nad hlavy cestujících. Tající sníh a led potom může spolucestující ušpinit.

Důležité je dbát také na upevnění lyží, snowboardů, saní nebo bobů do stabilní polohy, aby během cesty nikoho neporanily.

Kolik to stojí?

V rámci cestování Pražskou integrovanou dopravou platí, že za převoz jednoho nebo dvou párů lyží s hůlkami nebo snowboardu nemusíte nic platit.

Všechny ostatní předměty, jako jsou sáně nebo boby, podléhají běžným rozměrovým omezením v rámci cestování pražskou MHD. Cestující musí zaplatit za zavazadlo, které přesahuje rozměry 25x45x70 centimetrů.

Zpoplatněný je také tyčový předmět, který je vyšší než 150 centimetrů nebo má průměr nad 20 cm. Zaplatit musíte také za desku, která zabírá prostor nad 100x100x5 centimetrů.

Za přepravu nad rámec těchto rozměrů musejí Pražané v MHD zaplatit 16 korun za jízdu. Výhodu ale mají majitelé jízdenek s platností 24 hodin a více. Ti totiž mají přepravu jednoho kusu zavazadla už v ceně takového jízdného.

Lyžařská křížovka: Kam s dětmi na hory

Hurá na lyže. Nejlepší skiareály pro rodiny s dětmi 

Kam s dětmi v Rakousku?