Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otcovská v ohrožení. Sněmovna vrátila placené volno pro táty do druhého čtení

Autor: ČTK, bk - 
11. ledna 2017
14:50

Předlohu o zavedení nároku otců na týdenní placenou dovolenou po narození dítěte ve středu Sněmovna vrátila do druhého čtení. Poslanci ještě chtějí upravovat pasáže o vyšší nemocenské pro dobrovolné záchranáře. Novela o nemocenském pojištění předpokládá i rozšíření nároku na sirotčí důchod. Osud návrhu tak dál zůstává nejistý.

Vládní novela původně zaváděla výplatu stoprocentní nemocenské pro dobrovolné hasiče, pokud onemocní kvůli nasazení. Dostávali by tedy při nemoci nebo úrazu při zásahu a také v karanténě z nemocenské celý svůj vyměřovací základ, tedy jako profesionální hasiči. Jana Pastuchová (ANO) k nim navrhovala přidat i horské a vodní záchranáře a členy Českého červeného kříže.

Někteří poslanci ale dnes upozornili na to, že okruh dobrovolných záchranářů je mnohem širší. Václav Klučka (ČSSD) podotkl, že takzvaných ostatních složek integrovaného záchranného systému jsou čtyři desítky, zmínil kynology. Podle Pastuchové musí být úprava spravedlivá pro všechny. Pozměňovací návrh je už podle ní připraven.

Muži by mohli podle novely nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Otcovská by měla podle vlády posílit vazbu mezi rodiči a potomkem a motivovat muže, aby se do péče víc zapojili.

Ročně to bude stát až na 800 milionů

Nárok na otcovskou by měli podle novely muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici.

V Česku se ročně rodí kolem 100 000 dětí. Otcovská by ročně vyšla na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních.

Na sirotčí důchod dosáhne podle předlohy víc dětí. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že se tak „zmírní tlak“ na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků. Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody, či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky. Podle odhadů by náklady mohly dosáhnout 300 milionů korun ročně.

Marksová chce rozdávat miliardy

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) ve svém plánu počítá i s dalšími změnami, které se týkají např. porodného, růstem rodičovské či zdvojnásobením přídavků na každé dítě.

Porodné by měli rodiče dostávat za každé narozené dítě. Za prvního potomka získají 17 tisíc korun, za druhého 15 tisíc korun a za další děti po 13 tisících korunách. Jedna z nejdůležitějších změn se chystá v oblasti rodičovské dovolené. Zde se totiž mění částky, které stát rodičům přispěje. Místo 220 tisíc korun to má být 250 tisíc korun. Místo daňové slevy na manžela či manželku by rodičům měla být navýšena i daňová sleva na dítě. Mělo by dojít také k zavedení nové daňové slevy pro pečující či navýšení rodičovského příspěvku.

amgal ( 11. ledna 2017 18:36 )

Placené volno pro otce je kr avina. Už vidím, jak by matce i dítěti pomohl.

zednik ( 11. ledna 2017 15:23 )

Vypadá to. že Marksová má soukromou tiskárnu na prachy. Rozhazuje a zvyšuje dávky do všech stran. Otcům týden placené dovolené na posílení vazeb v rodině. Přitom každé druhé dítě je programově pouze samoživitelky. O to má pak větší ty dávky A po půl roce bude dítě rodiči odloženo do mikrojeslí, na což nám přidá EU.

Zobrazit celou diskusi