Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expolicista promluvil: Kolegové stříleli do lidí a zničili důkazy

Autor: Mii - 
12. prosince 2016
13:03

Americké ministerstvo spravedlnosti spustilo kriminální vyšetřování policejního oddělení města Albuquerque v americkém státě Nové Mexiko. Zdejší zaměstnanci čelí obvinění, že mazali a editovali záznamy z kamer, aby se jimi nepoškodila reputace oddělení. Na záznamech měly být záběry střelby proti civilistům, které končily i smrtí.

Vyšetřování se opírá zejména o výpověď bývalého zaměstnance albuquerqueského policejního oddělení Reynalda Chaveze, který pracoval v sekci důkazních materiálů. Vyšetřovatelům potvrdil, že vedení oddělení stříhalo a mazalo záběry z kamer, které nosí policejní příslušníci připevněné na těle.

Upraveny měly být například záznamy dvou přestřelek z roku 2014, které vyústily ve smrt 19leté dívky Mary Hawkesové.

Že k podobným procesům v policii docházelo, potvrdil i bývalý detektiv zdejšího oddělení Frank Pezzano, který na kameru dosvědčil, že on sám záznamy z tělesných a bezpečnostních kamer mazal a stříhal. Pozměnil i záznamy týkající se Hawkesové.

Chybějící záznamy

Albuquerqueské policejní oddělení opravdu záznamy Jeremyho Deara, policisty, který Hawkesovou zastřelil, postrádá. Nemá ani záběry dvou dalších strážníků, kteří střelbu viděli nebo se dostavili krátce poté. Všichni tvrdili, že jejich kamery nebyly zapojeny nebo se porouchaly, ale pozdější analýza odhalila, že jejich zařízení v době střelby fungovala normálně.

Přesto právní zástupce sdělil, že prvotní vyšetřování oddělení neodhalilo žádné pochybení, informuje server New Mexiko in Depth. Starosta města Albuquerque Richard Berry proto otevřel nové vyšetřování, které se týká speciálně tvrzení Chaveze a které je nezávislé na federálním vyšetřování.

Problematika kamer

Celá záležitost zpochybňuje efektivitu použití tělesných kamer na policejních příslušnících. Jejich prvotní účel byl dokumentovat počínání strážníků, aby bylo doložitelné. Pokud ale policejní oddělení záznamy mažou nebo je stříhají, pak jen vznikl další problém.

Albuquerqueské oddělení má navíc historii excesivního násilí proti občanům a vyšetřování ministerstva spravedlnosti již v minulosti čelilo. Tělesné kamery zavedlo právě v reakci na toto vyšetřování.

Zobrazit celou diskusi