Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf ANO si sjednal schůzku se Zemanem. Donesl tlačenku a zkritizoval „lex Babiš“

Autor: všm/čtk - 
8. prosince 2016
20:38

Rozpočet na rok 2016, investice i zákon o střetu zájmů. To vše probíral prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Nezůstalo ale jen u pracovních záležitostí. Vicepremiér také obdaroval hlavu státu vánočními dárky, mezi kterými nechyběla ani tlačenka a tabáček. 

Babiš podle svých slov požádal Zemana o setkání v první řadě proto, aby mu mohl popřát hezké svátky. Na Hrad tak dorazil i s několika pozornostmi. „Šel jsem mu popřát k Vánocům a přinesl mu tlačenku, vepřovou kýtu, domácí křupavý chléb a tabák,“ uvedl pro iDNES.cz vicepremiér.

Na schůzce ale jednali i o aktuálních politických tématech. Mimo jiné o zákonu o střetu zájmů – jinak přezdívaném „lex Babiš“ – který považuje šéf Agrofertu za protiústavní. To zopakoval i Zemanovi. Zákon prý nespravedlivě mění pravidla hry v průběhu mandátu členů současné vlády.

Novela počítá s tím, že se společnosti, v nichž má člen vlády větší podíl než 25 procent, nebudou moci ucházet o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. Budoucí členové vlády a mnoho dalších funkcionářů navíc nebudou moci podle předlohy provozovat některá média.

Pokud „lex Babiš“ stvrdí prezident Miloš Zeman, případně ho nechá bez podpisu, omezení by mohla být účinná někdy na přelomu letošního a příštího roku. Zeman se během dnešní schůzky s ministrem financí k případnému vetu nevyjádřil. 

Malé investice a Trump v čele USA

Během setkání se dostalo i na téma hospodaření státu. Zeman vicepremiérovi vytkl, že rozpočet na příští rok málo myslí na investice. Babiš je přesvědčen, že peněz je dost, záležet podle něj bude na jednotlivých ministerstvech, jak je dokážou využít. 

„(Prezident) samozřejmě má radost, že rozpočet bude přebytkový, že dluh jde dolů. Vytknul mi znovu ty investice, ale já jsem mu řekl, že já jako ministr financí jsem sehnal peníze na všechny investice. Teď je to hlavně na těch resortech i na čerpání evropských fondů. A samozřejmě i příprava zabere nějaký čas,“ řekl Babiš.

Podle ministra financí se v minulosti zanedbala příprava investičních projektů, a proto je nyní není možné ihned realizovat. „Přestalo se v roce 2010 vykupovat i projektovat, to představuje ten hlavní problém,“ řekl.

Vedle hospodářských otázek se schůzka podle Babiše věnovala i nedávnému Zemanovu telefonátu se zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem a pozvání pro českou hlavu státu do Bílého domu. Zabývali se rovněž evropskými otázkami.

Zeman navštívil tento rok Babiše i v Čapím hnízdě:

Video  Zeman přijel do Babišova Hnízda. Prezidentovi o holi pomohl golfový vozík.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

avast ( 8. prosince 2016 22:42 )

Jo, to jsou fakta.

annak. ( 8. prosince 2016 21:58 )

souhlasím, pamatujete si na slova pane prezidenta při volbách, se mnou přijde i zákon, zatím nedorazil, bohužel musím souhlasit s p. zdenkemk. skromný pan prezident je asi neuvěřitelně důvěřivý člověk - vzpomeňme na dnes už zesnulého "korunního prince" p. Grose a nebo p. Březinu - stačilo přikyvovat a nosit mu tašku .... no co se dá dělat, každý máme nějakou achilovu patu, že ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa