Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti vám to vysvětlí: Co je štěstí? „Třeba když se naši nehádají.“

Autor: tmp - 
3. prosince 2016
20:31

Jak být šťastný? Tak na to se pracovníci Linky bezpečí zeptali přímo dětí. Pro některé je to pokoření stromu, pro jiné zase klid doma. Jednoduchost a vtip dětských reakcí odzbrojí leckterého dospělého, který u otázky, jak být šťastný, váhá. Na Linku bezpečí zavolá denně kolem 500 dětí, volat mohou nonstop už 22. rokem.

„Když vylezu na nějaký místo na stromě a přitom se nezabiju. Jsem šťastný, když je pejsek šťastný. Jsem šťastný, když je doma klid a nikdo se nehádá,“ řekl třeba desetiletý chlapec. Nejenom on, ale i ostatní oslovené děti hledají štěstí i ve zdánlivě malicherných věcech. „Šťastného může udělat člověka též nějaké zvířátko, pokud je má rád. Nebo například jeho oblíbená barva. Nebo nějaká píseň, která se mu líbí. Jen snoby udělají šťastné peníze,“ popisuje dvanáctiletá dívka.

Jiné děti zase vidí štěstí daleko hlouběji. „Štěstí vychází z pocitu jakési vnitřní radosti, a proto jsem si jist, že štěstí je duševní, ale může být vidět i na povrchu. Například, když uděláme dobrý skutek je to na nás vidět, ale když jsme zdraví, skoro nikdo to nepozná. Proto je dobré radovat se ze všeho, co nám dělá radost,“ řekl další dvanáctiletý chlapec.

Pro o dva roky mladšího chlapce pak štěstí znamená splněné sny. „Kdyby se mi podepsal na kopačky Neymar. Kdybych mohl hrát větší ligu ve fotbale. Kdybych mohl hrát za AC SPARTA PRAHA. Když bych bydlel v Barceloně. Když bych měl firmu na výrobu míčů,“ řekl.

Podle psycholožky Kateřiny Schmidové, která zároveň vede Rodičovskou linku, službu poskytovanou všem dospělým se starostí o dítě, je důležitý právě domov a rodinné vazby. „Opravdové štěstí pro děti je stabilní domov, rodiče, kteří tu jsou pro své děti a mají s nimi láskyplný vztah. Jsou schopni vnímat jejich potřeby a naslouchat jim. Nejvíce rodiče děti učí tím, jak svůj život žijí, jaké hodnoty vyznávají a jak reagují na různé životní situace,“ uvedla odbornice.

Myslí i na sebevraždu

Z kampaně o štěstí, se kterou zahájila nezisková organizace Linka bezpečí druhou polovinu listopadu, srší pozitivní energie. Přitom rozhodně ne všechny hovory, které pracovníci přijímají, jsou pozitivní. Mezi nejčastější témata, která děti a mladí lidé s konzultanty řeší, patří z 36 % vztahové problémy (v rodině, s vrstevníky, partnerské vztahy), z 18 % osobní témata (úzkosti, strachy, deprese, sebevražedné myšlenky apod.) a z 18 % problémy sexuálního zrání.

Kampaň Linky bezpečí se pokouší rozkrývat hloubku dětského myšlení a také stmelovat rodiny dohromady. Vyzývá na Facebooku všechny rodiče: „Zeptejte se svého dítěte, jak být šťastný. Budete překvapeni jeho odpovědí.Prosinec se tak ponese v duchu sdílení pocitů a rozhovorů s dětmi na téma štěstí. Hlášky a moudra svých ratolestí mohou uživatelé Facebooku sdílet i ve skupině Odposlechnuto od dětí.

Na fanoušky kampaně čekají i spontánní reakce dětí na otázky, jak být sám sebou, jak být zajímavý, jak být oblíbený a jak být slavný. Dětské odpovědi dokážou odzbrojit nejednoho dospělého. „Na rozdíl od nás dospělých umějí děti projevit radost mnohem intenzivněji, jsou kreativnější a srdečnější. My dospěláci jsme často zatěžkáni svými zraněními a povinnostmi. Proto je dobré být občas v kontaktu se svým „vnitřním dítětem“, které je hravé a umí vyjadřovat spontánně svoje pocity,“ uzavřela Schmidová.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi