Žilní trombóza (a plicní embolie) = trombembolická nemoc (TEN)

Rizikové faktory:

Žilní trombóza působí poruchu odvodu žilní krve a brání jejímu návratu do srdce. Vzniká na základě působení těchto tří činitelů:

1. hyperkoagulačního stavu (větší tendence ke srážení krve)

2. zpomalení toku krve

3. poškození žilní stěny

Co je to plicní embolie

Jde o akutní komplikaci žilní trombózy, kdy se krevní sraženina (trombus) odloučí a vycestuje do krevního řečiště v plicích. Tam působí jako mechanická překážka, čímž je ohrožena funkce srdce a předávání kyslíku do krve v plicích.

Příčiny

Žilní tromboembolická nemoc (TEN) je onemocnění s mnoha příčinami. Dochází k ní na základě kombinace vlivu genetických faktorů a vlivů prostředí. Rizikové faktory jsou:

  • hyperkoagulační stav – může být vrozený, získaný či »situační«
  • masivní srážení krve – například při a po operaci, sádrové fixaci, následkem ochrnutí končetin, gravidity, při chronické žilní nedostatečnosti, během dlouhé cesty, při dlouhém sezení apod.
  • poškození buněk – třeba při úrazu, popálení, operaci

K vyvolání žilní trombózy většinou nestačí jeden faktor, ale často až jejich kombinace a to vede ke vzniku sraženiny (například jde o kombinaci operace jako takové, třeba pro zhoubný nádor, kdy například obézní pacient není schopen se několik dní pohybovat).

Nejvyšší riziko vzniku žilní tromboembolické nemoci mají velké operace v ortopedii a všeobecné chirurgii, závažná poranění, zlomeniny kyčle či dolní končetiny. Jiné zase působí jako spouštěč (například úraz, dlouhé sezení, dehydratace).

Příznaky a léčba trombózy

Naprostá většina případů žilních trombóz se odehrává na dolních končetinách. Trombóza může – hlavně u starších osob – probíhat bez příznaků a projevit se rovnou komplikací v podobě plicní embolie.

Příznaky žilní trombózy:

•   bolest,

•   otok končetiny

•   barevné změny pokožky

•   známky zvýšeného žilní tlaku na dolních končetinách

tromboza
Autor: profimedia

Léčba

Nemoc se diagnostikuje ultrazvukovým zobrazením žil.  A to je důvodem k okamžitému zahájení léčby. Jako první krok musí lékař rozhodnout, zda je potřeba, aby léčba probíhala v nemocnici.

Současné léčebné možnosti

a) podávají se léky působící proti srážení krve a léčba probíhá ambulantně

b) katétrem se podávají trombolytika a provádí se např. angioplastika a další výkony. Hlavně u případů s rozsáhlým postižením končetinových žil

c) chirurgická léčba se používá ojediněle, pokud nelze podávat léky

Fotogalerie
15 fotografií

Další články na Blesk.cz: