Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ultimátum Hermanovi prý přímo od Zemana: Buď dalajláma, nebo vyznamenání strýce

Autor: bud, ČTK - 
21. října 2016
22:39

Prezident Miloš Zeman osobně vyzval ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) ke zrušení úterní schůzky s dalajlámou, jinak neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Mělo se tak stát na slovenském velvyslanectví při společenském setkání a před svědky. Herman to řekl České televizi.

Brady, který prošel Terezínem i Osvětimí a celý život píše a přednáší o hrůzách holokaustu, uvedl, že Hrad ho o jeho vyznamenání informoval. V seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října, ale Brady podle Hermana nyní není. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn.

Velice panu prezidentovi záleželo na tom, abych se s Jeho Svatostí dalajlámou nesetkal. Řekl mi to opakovaně i při posledním setkání na Hradě,“ sdělil ČT Herman. Svou verzi prý zveřejnil až poté, co se v některých médiích objevila informace, že chtěl naopak vyznamenání pro svého strýce získat, výměnou za to, že se s dalajlámou nesetká. „To mě tedy opravdu až uráží, tak jsem měl potřebu to uvést na pravou míru,“ podotkl ministr.

Zrušení schůzky prý nikdy neslíbil, protože by to bylo v rozporu s jeho svědomím. O tom, že se s dalajlámou sejde, prostřednictvím SMS den před setkáním informoval i Kancelář prezidenta republiky. Rozhodnutí Bradyho neocenit Herman respektuje, je to Zemanovo právo. Ale pozvat bezmála devadesátiletého člověka přes Atlantik a potom rozhodnutí změnit, to je podle Hermana zvláštní. „Možná, že to neudělení je skutečným vyznamenáním,“ dodal ministr.

Ovčáček pozvání ČT do diskuse s Hermanem nepřijal. Bezprostředně po Hermanově prohlášení ale na sociální síť napsal:„Ministr Herman se dnes dopustil v ČT hrubé chyby. Zapomněl na to, že jsem celý rozhovor na slovenském velvyslanectví slyšel. Žádné vydírání.“

Podle něj si Brady zaslouží za svůj životní příběh úctu. „Rozhodně si nezaslouží, aby byl zneužíván min. Hermanem pro boj s Hradem,“ dodal na Twitteru.

Ministr zemědělství Marian Jurečka ČTK řekl, že na úterním předsednictvu KDU-ČSL navrhne, aby lidovečtí ministři a zákonodárci zvážili neúčast na předávání stáních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. „To, co za poslední týden předvedl prezident a jeho mluvčí, hovoří za vše. Hlouběji již klesnout nelze!“ napsal Jurečka na Twitteru.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

panda82 ( 22. října 2016 19:43 )

Tak to vypadá je dalajmána státník Tibetu, a na státní návštěvu si zve ministr sám na svoje triko, koho chce, to je podpásovka, no to je úroveň ministerstvo zahraničí nemá přehled kdo se mu tu špacíruje? KDO TO PLATIL MINISTERSTVO kultury, nebo KDU, kolik to stálo ta šaškárna, když Herman tvrdí, že to bylo soukromé jak to že VŠ vyvěsili vlajky, kdo platil ochranku, to měl Herman dovolenou nebo mu šel plat, používal služební vozidlo, soukromá návštěva z peněz poplatníků, to se to hospodaří

avina ( 22. října 2016 12:50 )

Kdyby Havel za 12 let prezidentování udělal to, co kritizuje Herman, rektoři, Gazdík.... neměli by dnes ale čím se zviditelnit tito zakomplexovaní politici. Havel nevyznamenal- dobrý. Zeman nevyznamenaná- špatné. Lidí podobného osudu / zůstali zde, ne v cizině/ byli vyznamenaní.

oldedek ( 22. října 2016 10:34 )

Hele vy rudí Zemanovci vůbec nejde o Hermana ale o způsob výběru našeho drahého Milouše lidí k vyznamenání - z uvedeného tedy pak vylývá, že:- že Bohdalka medaili dostala za to, jak starýho Šmajdavýho Mílu olizovala - doufám, že jen na ten jeho horní otvor- že akademický malíř soudruh Čech pak za dílo o obdivujících zvířátkách a stálé, vypočítavé a prokalkulované lezení úplně do všeho - na stojanu má rozpracované dílo "Zvířátka obdivují č. Mílu"-aj.,aj.,aj.,aj.,..Prostě, hlavně "kamarády" a semtam ňáké chroští kolem nich !!!

mazd ( 22. října 2016 10:25 )

Herman jako bývalý kněz nelhal.Jestli si ale prezident vylil zlost na starém pánovi,je to humus největšího kalibru a podtrhlo mu to židli u dalších voleb.Takže novým prezidentem bude sakra práce Halík,Horáček aj.

Milann ( 22. října 2016 10:20 )

Jurečko když plánuji svinstvo tak o tom musím mluvit s nějakým předstihem abych nepotřeboval důkazy a přímé svědky.Černo***níci jsi mohou podat ruce s nacisty i komouši,jsou ještě horší.Zkrátka jakákoliv nadpozemská víra která z jakýchkoliv důvodů oblbuje lidi patří podle nich do pekla tak ať táhnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa