Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Revoluce pro české homosexuály? Vláda rozhodne o osvojení dětí

Autor: Tomáš Polák - 
24. října 2016
06:17

Registrovaní partneři si nesmí osvojit partnerovo dítě. I když ho třeba celý život vychovávají, nemají k němu žádná práva ani povinnosti. To by měla změnit novela zákona o registrovaném partnerství, kterou připravili ve spolupráci ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Tu vláda projedná v pondělí. Jaké má šance na úspěch?

„Výzkumy v mnoha zemích již prokázaly, že stejnopohlavní páry mohou být dětem stejně dobrými rodiči jako páry heterosexuální a děti se v jejich péči rozvíjejí úplně stejně. Není proto žádný důvod omezovat rodičovská práva homosexuálních osob a rodinný život jejich i jimi vychovávaných dětí a ty takto de facto znevýhodňovat,“ vysvětlil pro Blesk.cz ministr pro lidská práva a předkladatel zákona Jiří Dienstbier (ČSSD). Jak velkou má novela šanci na prosazení a jak se k návrhu postavila jednotlivá ministerstva?

Bělobrádek, Jurečka i Stropnický: Všichni proti

Významně proti návrhu je místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ten poukazuje na to, že se předkládaný návrh zákona dotkne pouze jednotlivců, pro jejichž situaci má však právní řád adekvátní řešení jako například poručnictví, svěření do péče nebo pěstounství apod. Na to mu ale autoři oponují tím, že taková alternativa není plnoprávní náhrada. „V zájmu dítěte je, aby rodiče mělo, nikoli aby jej nemělo,“ píšou autoři.

Zásadně proti novele je ministerstvo zemědělství . „Považujeme za mimořádně významné, aby stát v nejlepším zájmu dětí podporoval rodinu a manželství muže a ženy, namísto podpory stejnopohlavních partnerů,“ uvádí ministerstvo.

To ale autoři odmítají. „Povinností státu je podle ústavního i mezinárodních textu respektovat a chránit rodinný život a faktické rodinné vztahy, nikoliv rodinné modely. Speciální povinnost státu je pak chránit dítě a jeho nejlepší zájem bez ohledu na rodinný model a rodinné vztahy, ve kterém žije,“ napsali v odpovědi na připomínku.

Také ministerstvo obrany chce návrh stáhnout z legislativního procesu a pokládá jej za nesystémový. „Ministerstvo obrany vnímá samotný zákon jako zvýhodňující jednu menšinu oproti ostatním. Z uvedeného důvodu nelze souhlasit s předloženou změnou, jejímž cílem je další posílení této menšiny na úkor ostatních, a snaha o její zrovnoprávnění s většinovým pojetím rodiny,“ uvádí úředníci.

„Je pravda, že počet dětí vychovávaných ve stejnopohlavních rodinách není velký, byť bude zřejmě neustále stoupat. Tyto děti však mají naprosto stejná práva, stejné postavení a stejný nárok na jejich ochranu,“ oponují autoři.

Kultura: Je to mimořádně citlivé, jsme spíš pro diskuzi

„Neexistuje jeden správný model toho, jak by měla rodina vypadat. Zajistit ty nejlepší možné podmínky pro rozvoj dítěte je klíčové a naše úsilí by k tomu mělo směřovat. Je proto důležité, aby ti, kteří se o děti starají, měli právo se stát jejich skutečnými rodiči a to bez ohledu na to, jaké mají pohlaví,“ podpořila změnu ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. 

Zásadní připomínku přidalo také ministerstvo kultury. „Podle našeho názoru je problematika výchovy dětí společensky mimořádně citlivá, a proto by jakékoliv nové právní úpravě v této oblasti měla zároveň předcházet široká odborná i celospolečenská diskuse, což se však nestalo,“ napsali úředníci ministerstva.

Tihle ministři podporují osvojení pro registrované partnery. Tihle ministři podporují osvojení pro registrované partnery. | PROUD
Tihle jsou proti: ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Tihle jsou proti: ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). | archiv Blesk.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí pak řeší ve svých připomínkách konkrétní aplikaci zákona na jednotlivé případy, například v okamžiku, kdy rodič provede coming out až v době, kdy se svým heterosexuálním partnerem přivedl na svět potomka. Ministerstvo vnitra, ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo průmyslu a obchodu připomínkuje pouze formální náležitosti, kdy je většina buď vysvětlena, nebo akceptována.

Zaorálek, Ťok i Brabec: Bez připomínek

Nepřekvapí, že návrh bez připomínek pustil rezort Roberta Pelikána (ANO), který se na jeho přípravě sám podílel. Bez připomínek bylo také ministerstvo zahraničních věcí, jeho šéf Lubomír Zaorálek (ČSSD) před časem k návrhu řekl: „Rodiny mohou být různé, ale jejich smysl je vždy stejný - vytvořit láskyplné prostředí pro výchovu dětí.“ Pro je také ministerstvo dopravy v čele s Danem Ťokem (ANO) „Každá rodina potřebuje bezpečí a jistotu, proč bychom je měli někomu upírat?“ uvedl ministr.

Návrh dál pouští také ministerstvo životního prostředí. „Zdravá rodina není nutně jen ta tradiční. Rozhodující jsou šťastné a spokojené děti i jejich rodiče, a to je důležitější než jména či pohlaví,“ řekl k návrhu Richard Brabec (ANO).

Žádné připomínky k návrhu nedalo ani ministerstvo zdravotnictví, vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák nebo vládní odbor kompatibility.

Podívejte se, které další osobnosti návrh podpořili:


Video se připravuje ...
Další videa