Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrad chce odsunout omluvu za Peroutku. Kaslová pošle exekutora

Autor: bru/ČTK - 
23. září 2016
11:26

Kancelář prezidenta republiky podá dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli rozhodnutí, podle kterého se má omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za to, že Miloš Zeman novináře opakovaně označil za autora článku „Hitler je gentleman“. Hrad o tom dnes informoval na svých internetových stránkách. Na chystané dovolání předtím upozornil server Parlamentní listy.

Pražský hrad obdržel písemné zdůvodnění rozsudku minulý pátek, na omluvu dostal od soudu sedmidenní lhůtu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček naznačil, že kvůli dovolání omluvu nezveřejní, ačkoli rozhodnutí nabylo právní moci. „Pokud žádáte o odklad, tak žádáte o odklad, věc je zcela jasná, pane redaktore,“ napsal ČTK v textové zprávě. Nejvyšší soud je žádán o odklad, vyčkáme jeho rozhodnutí, dodal.

Hrad se bojí precedentu a dalších žalob

Kancelář prezidenta ve svém prohlášení uvedla, že nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně hodnocení Peroutkova života a díla v letech 1938–1939. „Toto odůvodnění považujeme za brilantní,“ stojí v tiskové zprávě. K dovolání vede kancelář skutečnost, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.

Omluvu za dehonestující výroky měl Hrad podle rozsudku ze začátku září zaslat Kaslové dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku, navíc ji má po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Omlouvat se měla Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoliv Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba.

Prezident připsal článek o Hitlerovi a některé výroky Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“ je novinář Jan Stránský.

Kaslová: Překvapilo by mě, kdyby se Zeman omluvil

Prezident trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka proto podala žalobu. Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však Zemana částečně zastal. Omlouvat se nemusí za tvrzení o výroku s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Dovolání v kauze „Hitler je gentleman“ podá i vnučka Peroutky. Kaslovou nepřekvapilo, že Hrad omluvu nezveřejnil. Překvapil by mě opak, řekla. Podle Aktuálně.cz se Kaslová rozhodla poslat na Hrad exekutora. Ten by mohl omluvu podle pravomocného rozsudku vynucovat například pokutami, ty by ale platila Česká republika.

panda82 ( 2. října 2016 08:56 )

Ten výrok vymysleli redaktoři, telata, Hrad se má omlouvat komu, on umí číst, prezident jen řekl, že to četl né že napsal, ani neotiskl, tak jaká omluva, vnučka z tohho chce jen těžit, tak tu neplivejte nesmysly, víte, že si na nás vymysleli přestupky za 30tisíc tak bacha at to tak někdo nehodnotí ,

sendrasak ( 24. září 2016 12:13 )

  Miloš Zeman se stal prezidentem na základě kampaně, která neměla transparentní financování a podezření, že jej sponzorovaly ruské bezpečnostní služby a ruské firmy je značné a hraničí téměř s jistotou. Miloš Zeman projevil pohrdání parlamentní demokracií tím, že více než půl roku udržoval při životě svévolně jmenovanou vládu, která neměla mandát svobodně zvoleného parlamentu. Miloš Zeman projevil bezprostředně po svém zvolení pohrdání svobodným tiskem, když paušálně označil novináře za zločince. Tím poškodil povědomí o potřebě svobodné kritické diskuze a svobodného šíření informací, jež jsou zásadní pro demokratické uspořádání společnosti. Miloš Zeman podvrací vztahy s našimi západními spojenci a hraje na zahraničně-politické scéně roli příslušníka ruské páté kolony v EU i v NATO. Takové chování představuje ohrožení národní bezpečnosti. Miloš Zeman navazuje vztahy s autoritativními režimy Východu a demonstruje tak své pohrdání demokratickými principy a lidskými právy. Staví se přitom na stranu silnějších proti slabším, na stranu diktátorské moci proti jejím oponentům a kritikům. Tím znevážil základní hodnoty, na nichž byla po Listopadu 1989 postavená úspěšná a respektovaná zahraniční politika České republiky. Miloš Zeman nese zodpovědnost za policejní akce, které při návštěvě čínského prezidenta potlačily ústavní právo na svobodné shromáždění. Toto potlačení ústavního práva veřejně pochválil. Miloš Zeman šíří v české společnosti nenávist, podporuje temné proudy xenofobie a agresivního nacionalismu. Štve znejistěné lidi proti uprchlíkům a imigrantům. Miloš Zeman buď otevřeně lže nebo nezodpovědně plácá nesmysly. Tato skutečnost byla potvrzena soudem. Tím jako nejvyšší představitel země podvrací základní povědomí o slušnosti. Miloš Zeman pohrdá rozhodnutím soudu, který uložil jeho kanceláři omluvu za jeho lživé výroky. Miloš Zeman mluví sprostě při svých veřejných vystoupeních. Miloš Zeman nemá být prezidentem České

nate ( 23. září 2016 15:59 )

Zeman ze všech sil usiluje o zhnusení celému národu.

e.44 ( 23. září 2016 15:16 )

Balíku skvělej fórek. Nic směšnějšího už jsem dlouho nečetla ani neslyšela

babcaa ( 23. září 2016 15:13 )

Jsi stejná nula jako on. Prezidentská kancelář svůj krok zdůvodnila tím, že omluvou by stát převzal za prezidentova slova zodpovědnost, což by České republice mohlo způsobit újmu v podobě bezpočtu dalších žalob a samozřejmě i finančních sankcí, což je pochopitelné, sankcí které bys za toho tlučhubu platil i ty, a já rozhodně nehodlám platit za Zemanovo buranství ve funkci prezidenta odškodnění všem, které pozuráží. Pokud by byl Zeman rovný, vezme za svůj čin odpovědnost na sebe a omluví se, čímž by bylo uděláni právu zadost. Jenže Zeman je bohužel jen přerostlé ego rozpínající se v jinak prázdném sudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa