Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman trpí demencí a narcismem, pustil se do prezidenta vydavatel Přítomnosti

Autor: ČTK, zst - 
2. března 2016
19:49

Vydavatel časopisu Přítomnost Martin Jan Stránský přivítal nepravomocný rozsudek, který konstatoval nepravdivost tvrzení prezidenta Miloše Zemana ohledně fascinace novináře Ferdinanda Peroutky nacistickou ideologií. Zeman loni uvedl, že právě v Přítomnosti zveřejnil Peroutka článek „Hitler je gentleman“.

„Jako vydavatel Přítomnosti konstatuji, že rozsudek je namístě. Článek v Přítomnosti, v němž podle Zemana Peroutka řekl, že ‚Hitler je gentleman‘, prostě nikdy neexistoval, neexistuje a existovat nebude,“ napsal neurolog Martin Jan Stránský v prohlášení k dnešnímu nepravomocnému rozsudku.

A připojil také svůj profesní pohled na věc. „Z pohledu neurologického je Zemanovo urputné odmítání omluvit se a rozhodnutí odvolat se proti rozsudku jasným důkazem poruchy paměti, tedy i demence, která je podpořena jeho narcistickým sklonem,“ nešetřil lékař hlavu státu.

Prezidentův mluvčí reagoval na četnou kritiku příspěvkem na sociální síti. Takzvaní odborníci podle něj otravují ovzduší.

Z prezidenta se stává pacient, který není schopen uznat, že omluva může být konstruktivní a krásná věc,“ dodal také Stránský.


Zeman loni koncem ledna na konferenci k 70. výročí osvobození Osvětimi Let My People Live připsal demokratickému novináři Ferdinandu Peroutkovi nejen autorství zmíněného článku, ale také výrok ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘,“ řekl tehdy doslova Miloš Zeman.

Zatímco článek se nenašel ani poté, co vypsal prezident stotisícovou odměnu pro veřejnost, pozdější citace skutečně existuje. Autorem výroku je ovšem podle historiků nikoliv Peroutka, ale otec současného vydavatele Přítomnosti, někdejší poslanec a prvorepublikový novinář Jan Stránský, který odešel po roce 1948 do exilu.

Co na verdikt soudu řekla vnučka Ferdinanda Peroutky, která se se Zemanem soudí? Podívejte se na video:

Video Terezie Kaslová, vnučka Ferdinanda Peroutky, v rozhovoru pro Blesk.cz poté, co soud rozhodl o omluvě Miloše Zemana. Co řekla? - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

oldedek ( 24. ledna 2020 19:47 )

Náš pan soudruh prezident je hodně, hodně nemocnej ...

Bohužel to však acylpirinem léčit nepůjde - na to jsou i doktoři strýčka Si ale i Vladimíra Vladimíroviče "krátcí" ....

Samo ( 23. září 2016 12:55 )

Zeman je to nejhorší, co nás mohlo potkat na prezidentském postu. Nejenom, že je patolízal Putina, ale prodal ruský dluh neznáme ruské agentuře za zlomek ceny ještě v době, kdy byl premiérem vlády. A za totéž prodal všechny velké banky. Zavedl exekutorské vymáhání dluhů, které se zvrhlo k odírání těch kvůli kterým nemělo být původně vůbec určeno. Ve funkci prezidenta se chová jako mistr světa a okolí a ve světě je na ostudu a pro smích. A že trpí demencí, to je pravda a vyhlášený neurolog musí věděr na rozdíl od vás všech o čem mluví.

rumungro ( 3. března 2016 09:23 )

Hledají si zástupny, nepodstatny důvody, kterými čím dál víc ztrácejí u veřejnosti morální kredit. Je to zajimavy, čím víc se do Zemana trefují, tím větčí má podporu veřejnosti. Zrovna teď Radiožurnál - 70%.

panda82 ( 3. března 2016 08:20 )

Dnes mají poslanci a senátoři na programu za naše peníze kádrování prezidenta co kde řekl a jak se chová, ODS je v tomto velmi aktivní, nemohou se smířit, že nejsou u vesla, no a alkoholem posílený Kalousek bude kádrovat do nekonečna. a ti amatéři co se honosí názvem vláda neznají Ústavu a kecají. Neví někdo kolik si poslanci zaměstnávájí svoje rodinné příslušníky jako asistenty třeba na dohodu o prac.činnosti, bylo by to zajímavé

asijo ( 3. března 2016 07:08 )

Mě by opravdu zajímalo,jak by popsal Havla.

Zobrazit celou diskusi