Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německá policie vyšetřuje vandaly: Muslimům zazdili vstup do mešity

Autor: mb - 
30. srpna 2016
17:22

Neznámí vandalové zazdili v německém městě Parchim vstup do mešity a na místě zanechali nenávistné vzkazy. V nich označují muslimy za „nájezdníky“. Xenofobní čin již vyšetřuje policie, vyznavačům islámu naopak vyjádřila podporu organizace pomáhající uprchlíkům.

Pořádné překvapení čekalo jednoho rána spolupracovníky mešity, když našli zazděný vchod do mešity. Stěna sahala zhruba do výšky jednoho metru a neznámí vandalové na místě navíc zanechali protimuslimské vzkazy. „Říkáte si věřící, my vám říkáme nájezdníci,“ stálo na jednom z nich. Další vzkaz pak kritizoval údajný výrok tureckého prezidenta Recepa Erdogana (62), který měl prohlásit, že „mešity jsou naše kasárny, minarety naše bajonety, věřící naši vojáci.“

Německá policie xenofobní vandaly zatím nevypátrala, ale v Německu letos prudce vzrostl počet útoků na imigranty a uprchlická zařízení. Zatímco loni na začátku uprchlické krize Němci vítali nově příchozí na nádraží, se vzrůstajícím počtem přistěhovalců se atmosféra ve společnosti začala měnit.

Nyní již i koaliční partneři německé kancléřky Angely Merkelové (62) vyjadřují nespokojenost s její liberální přistěhovaleckou politikou. V roce 2015 totiž do Německa dorazilo přes milion lidí. Letos dorazilo dalších 300 tisíc, nejsou v tom ale započítáni rodinní příslušníci přistěhovalců, kteří do Německa dorazili legálně v souladu s azylovým zákonem o slučování rodin.

Zazdění vchodu do mešity je tak jedním z mnoha nenávistných projevů, které čím dál častěji sužují Německo. Muslimské komunitě v Parchim ale pro změnu vyjádřila podporu organizace pomáhající uprchlíkům. „Stěny existují, aby mohly být zbourány. Nikdy se nevzdávejte, zůstaňte silní a šťastní! Nikdy neklesejte na mysli! Jsem tak šťastný, že jsou tu tak milí lidé jako vy. Jste úžasní. Děkuji vám!“ napsal anonymní spolupracovník z Netzwerk für Flüchtlinge in Parchim. Vzkaz pak doplnil namalovanými srdíčky.

deep_ass_flsting ( 30. srpna 2016 18:09 )

Zobrazit celou diskusi