Máte ve sklepě sice zastaralý, ale funkční kotel na tuhá paliva? Pak se výměna vyplatí i vám. Nejenže se náklady na nákup kotle za pár let vrátí, ale nové zákony vás k nákupu kotle stejně za několik let donutí. Kotle na tuhá paliva, které nesplňují alespoň 3. emisní třídu, se už 2 roky nesmí vyrábět a od září 2022 se nebudou moci ani používat pod pokutou až 50 000 Kč.

Nové moderní kotle na čistou biomasu pak oproti starým topidlům dokáží učiněné zázraky. Z hlediska provozu totiž představují levný a zároveň nejekologičtější topný systém vůbec.

Komfort provozu je srovnatelný se zařízeními na plyn či elektřinu, ale samotné topivo koupíte až o polovinu levněji. Dřevo a pelety navíc trvale patří mezi nejlevnější paliva, což platí nejen o současnosti, ale také o budoucích nákladech. Jejich ceny ve srovnání s plynem či elektřinou rostou minimálně.

Porovnání nákladů na vytápění
Autor: Foto: Mountfield

Jak vybrat správný kotel na tuhá paliva?

● Zkontrolujte prostor kotelny a zvolte kotel, který se vejde tak, abyste se okolo něj mohli volně pohybovat.

● Nechte si od odborníka spočítat ideální výkon vašeho kotle. Ten se totiž odvíjí od řady faktorů, jako je vytápěná podlahová plocha a tepelné ztráty objektu. Jiný výkon budete potřebovat u zatepleného domu a jiný u domu před rekonstrukcí. Správný výkon přitom zamezí zadehtování kotle a umožní využít schopností kotle na maximum.

● Zkontrolujte, zda má kotel certifikaci pro použití v ČR. Tedy emisní třídu 3 a vyšší dle EN303-5. Kotle nejpropracovanější konstrukce dosahují emisní třídy 5. Budete tak mít jistotu, že kotel spaluje palivo účinně, takže má nižší spotřebu a produkuje méně spalin než kotle s horší emisní třídou.

● Ověřte, zda je ke kotli nabízen kvalitní a rychlý odborný servis včetně poradenství, zda je k sehnání příslušenství a náhradní díly a jestli máte vyhlídku, že je seženete i za pět let.

● Dobře zvažte, za kolik kotel pořídíte: Nejlevnější nabídka se za pár let může prodražit o náklady na provoz či výdaje za opravy.

Čím dřevo překonává uhlí

Kotle spalující uhlí se díky použitému palivu jen těžko dostávají ke splnění vyšších emisních norem. Ani když do nového kotle zainvestujete desítky tisíc korun, nemáte jistotu, že bude splňovat náročné emisní směrnice.

I ty nejmodernější splňují při spalování uhlí nejčastěji požadavky emisní třídy 3. Najdou se sice takové, které mají účinnost okolo 96 % a splňují emisní třídu 5, bývají ale dražší (stojí okolo 90 tisíc Kč), případně používají speciální uhlí – tzv. černý ekohrášek, který je často dražší (stojí okolo 6,50 Kč za kg).

Ceny uhlí navíc dlouhodobě stoupají a na českém trhu může docházet v topné sezoně i k prodloužení dodacích lhůt.

Zplynovací kotel

Můžete v něm topit běžným dřevem, a to i velkými poleny. Díky pyrolytickému spalování a zplynování přitom ušetříte až 40 % paliva oproti běžnému kotli a také vzniká o 40 % méně popela, takže nemusíte tak často chodit přikládat ani čistit kotel.

Moderní kotle na dřevo pracují tak, že dřevo pyrolyticky odhořívá odspodu a vznikající dřevoplyn je odváděn tryskou do spalovacího prostoru, kde hoří plamenem. Prudkým okysličením se výrazně zvyšuje teplota spalování podobně jako v kovářské výhni. Celý systém funguje za pomoci ventilátoru a zaručuje účinnost spalování i přes 90 % (běžný kotel má 70 % a otevřený krb okolo 10 %).

Díky této technologii mají zplynovací kotle na dřevo i možnost regulovat výkon automaticky tahem ventilátoru podle teploty nastavené termostatem. Regulace se zároveň využívá i jako ochrana proti přetopení kotle, takže jsou mnohem bezpečnější než běžné kotle.

Automatické peletové kotle

Velkou výhodou peletových kotlů jsou kompaktní rozměry a možnost automatického provozu. Obsluha takových kotlů je opravdu pohodlná a až na občasné doplnění paliva (přibližně jednou za 3 dny) a odstranění popela se dá přirovnat k obsluze kotle na plyn.

Prostě jen nastavíte požadovanou teplotu a kotel si všechno zajistí sám. Ze zásobníku si pelety sám přikládá, při jejich spalování vzniká jen minimum popela, takže se nemusí moc často vymetat a po dohoření celého zásobníku se kotel i sám vypne. Řídí ho nejmodernější technika, většinu ovládání tudíž zastane běžný pokojový termostat.

Automatické kotle na pelety fungují tak, že šnek dopravuje potřebné množství pelet ze zásobníku do spalovacího prostoru, kde palivo v ideálním množství odpovídajícím požadované teplotě hoří za ideálních podmínek zajištěných kotlem. Mají i automatické čištění hořáku nebo odtahu spalin a dokážou nastavit podmínky spalování nejen pomocí teploty uvnitř kotle ale i vnější teploty.

Pelety jsou ekologické a čisté biopalivo vyráběné silným stlačením dřevní nebo rostlinné biomasy. Stojí okolo 5,50 Kč za kilogram a jeho ceny ve srovnání s plynem, elektřinou či topným olejem v podstatě nerostou. Slisované granule kruhového průřezu mají vysokou výhřevnost (podobnou jako uhlí) a nízký obsah vody i popelovin, takže nezanášejí spalovací systém a vzniká z nich i daleko méně popela než ze dřeva. Ten lze navíc využít jako kvalitní zahradní hnojivo. Velmi dobře se skladují a snadno se s nimi manipuluje.

Caldera Integra

● Cena: od 44 750 Kč

● Jmenovitý výkon: 18/25/32 kW

● Účinnost: až 91,8 %

● Emisní třída: 5 podle EN 303-5

● Rozměry: 153 x 59,5 x 118 cm

● Záruka: až tři roky

● Servis společnosti Mountfield po celé ČR

● Kotel plní Eco-design a je zařazen do seznamu na kotlíkové dotace Kotel je certifikován SZÚ Brno

● Průměr polen 7 – 15 cm

● Délka polen až 50 cm

● Plně elektronické ovládání

● Šamotová vyzdívka s příměsí hliníkových vláken

● Litý žáruvzdorný hořák

● Automatická regulace primárního a sekundárního vzduchu

● Odtahový ventilátor umístěný do kouřovodu

● Přikládací prostor až 130 l

● Integrovaná chladicí smyčka proti přehřátí, havarijní čidla upozorní na přehřátí kotle a bezpečně ho odstaví

● Systém By pass který pomocí ventilátoru zabraňuje, aby při otevření dvířek oheň vyšlehl a uživatele popálil, zamezí úniku spalin do prostoru kotelny

Caldera Biopack

● Cena: od 42 450 Kč Jmenovitý výkon: 15/18/26 kW Účinnost: až 91,2 % Emisní třída: 5 podle EN 303-5

● Rozměry: 149 x 73 x 52 cm

● Záruka: až tři roky

● Servis společnosti Mountfield po celé ČR

● Kotel je certifikován SZÚ Brno

● Kotel plní Eco-design a je zařazen do seznamu na kotlíkové dotace

● Inteligentní regulace pro efektivní provoz

● Automatické zapalování a provoz, vypnutí kotle po dohoření paliva

● Integrovaný zásobník až na 100 l pelet

● Protipožární ochrana s bezpečnostními čidly a senzory

● V lépe vybavené verzi má kotel vestavěnou ekvitermní regulaci, automatické čištění výměníku i hořáku

Na kotel budou dotace

Na kotle spalující biomasu (tedy i dřevo nebo pelety) můžete dostat od krajského úřadu dotaci a to až 85 % z nákladů na jejich poříz

ení, instalaci a potřebné posudky.

Kotlíkové dotace vyhlašují jednotlivé kraje a v některých z nich ještě letos proběhne další kolo výzev. Kupříkladu v Plzeňském kraji od 19.9. do 16.12 a v Královéhradeckem od 12.9 do 30.9.

Informujte se proto na krajském úřadě a jednejte rychle, protože ne na všechny se dostane. Ani ti ale nemusí zoufat. S další vlnou nových výzev se počítá i v roce 2017.

Kdy končí staré kotle?
Autor: Foto: Mountfield

Fotogalerie
7 fotografií