Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Topná sezona začala a ceny letí nahoru: Jak obchodníci zdražují teplo domova?

  • Autor: ula - 
    5. 10. 2016
    07:25

    Pokud topíte dřevem a ještě jste si neudělali zásoby na zimu, připlatíte si. Navíc jste nejspíš přišli o různé bonusové akce. Kromě toho, že se cena odvíjí od druhu dřeva, záleží na tom, v jakém regionu si jej kupujete, sazby se totiž výrazně liší. Nejvíce ale cenu ovlivňuje sezonnost. Kdy se vám dřevo tedy vyplatí nakoupit?

  • 1.Nákupy v létě, nebo až teď?

    Jan vytápí dům dřevem teprve rok a letos se mu podařilo sehnat sypané měkké dřevo za 750 Kč za 1 metr krychlový (kubík) a tvrdé sypané dřevo za 850 Kč za 1 metr krychlový. To vše bez dopravy.


    Světlana kupovala palivové dřevo minulý víkend. „Jestli Jan nakoupil za takovou cenu, tak to má štěstí. Já jsem platila za kubík 1 400 Kč, ale je pravda, že jsem si připlácela za dopravu,“ řekla Blesk.cz a dodala, že jí sousedé říkali, že to má „jen tak tak, než se ceny dřeva zvednou“. Dřevo nakupovala na Šumavě stejně jako Jan.


    Denisa žije ve Středočeském kraji a dřevo si kupuje na konci léta. „Mám pocit, že od loňska se ceny dřeva zvedly tak o sto korun,“ myslí si Denisa. Sama ví, že cena dřeva závisí od toho, kdy a kde si ho kupujete. A také od koho. „Můj známý kupoval od obce, a to ho vyšlo dřevo na 1000 korun za kubík,“ popisuje žena. Ona sama nakoupila tvrdé dřevo za 1450 Kč za dva kubíky. „Nakupujeme už v létě, ale vybíráme si. V létě sice mají akce, např. sekané dřevo za 999 korun, ale to není příliš kvalitní. Stejně tak se nevyplatí kupovat dříví na podzim, je mokré,“ radí Denisa.

    Nákupy v létě, nebo až teď? Nákupy v létě, nebo až teď? | ČTK / APA

  • 2.Měkké versus tvrdé dřevo


    „Měkké palivové dřevo se vyrábí nejčastěji ze smrku, borovice nebo břízy a má o něco nižší výhřevnost, ale je také levnější,“ řekl Blesk.cz Jan Příhoda, šéfredaktor časopisu Lesnická práce. Naopak tvrdé dřevo z dubu, buku nebo akátu má vyšší výhřevnost, ale také si za něj připlatíte.


    Koupit si můžete skládané dřevo, které je ručně vyskládáno do prostoru 1 x 1 x 1 metr. Zhruba 10 procent prostoru je vzduch, ale jeho cena je trochu vyšší než u sypaného dřeva, které je vysypáno do prostoru 1 x 1 x 1 metr. Tady je zhruba 40 procent prostoru vzduch.

    Měkké versus tvrdé dřevo Měkké versus tvrdé dřevo | Profimedia

  • 3.Výhodné akce pouze v létě


    Poptávka na počátku topné sezony samozřejmě stoupá a ceny se zvyšují, ne však všude. „Ano, zdražili jsme, v průměru o 100 korun za kubík,“ potvrdil Blesku jeden z obchodníků ze Středočeského kraje. Obchodník z Jihočeského kraje naopak uvedl, že ceny se u nich nezměnily.


    „Většina lesnických firem ceny skokově nenavyšuje, ale spíše již není prodej palivového dříví doprovázen některými letními akcemi, jako je např. doprava zdarma,“ vysvětluje Příhoda.

    Výhodné akce pouze v létě Výhodné akce pouze v létě | Shutterstock.com

  • 4.Co dál ovlivňuje cenu?

    Podle Příhody má na ceny vliv hlavně regionální dostupnost. Dále také to, jaký je podíl lesů v oblasti, cena lidské práce v daném regionu, míra vlastní práce na výrobě palivového dřeva a samozřejmě poptávka (např. v blízkosti velkých měst) a cena technologie výroby. Samozřejmě si připlatíte za dopravu, takže i zdánlivě levné dřevo se vám může prodražit, některé firmy si totiž účtují peníze za cestu tam i zpět.

    Kdy ušetřit? Kdy ušetřit? | Profimedia

  • 5.Kdy ušetřit?

    Nejlepší dobou pro nákup dřeva je období mimo topnou sezonu, tedy jaro a léto. „Pro efektivní vytápení je nezbytné, aby dříví bylo suché, to znamená, že musí schnout minimálně dva roky,“ uvádí Příhoda a dodává: „Proto je potřeba také zvážit, zda je výhodnější kupovat levnější čerstvé dříví a nechat ho proschnout nebo o něco dražší již proschlé.“ V neposlední řadě je tu riziko, že pokud necháte nákup dřeva na poslední chvílí, již nebude k dostání suché.


    Nižší cenu zaplatíte v regionech, které jsou silně postiženy suchem, např. severovýchod Moravy. „Zde se na trh dostalo např. více souší nebo zbytků po kůrovcových řežbách,“ říká Příhoda. Pokud se vám to tedy vyplatí, zkuste zapátrat po nabídce v jiných regionech.

    Co dál ovlivňuje cenu? Co dál ovlivňuje cenu? | Profimedia

  • 6.Vývoj spotřebitelských cen palivového dřeva

    Český statistický úřad má k dispozici průměrné spotřebitelské ceny dřeva v Česku včetně DPH. Cena palivového dřeva se od loňského roku mírně zvýšila, to neplatí u dřeva listnatého. Mírně se zvyšují ceny právě v topné sezoně, zejména na přelomu září a října.

    Průměrné měsíční spotřebitelské ceny v Česku Průměrné měsíční spotřebitelské ceny v Česku | ČSÚ, Ramon Hofman

    Průměrné měsíční spotřebitelské ceny v Česku Průměrné měsíční spotřebitelské ceny v Česku | ČSÚ, Ramon Hofman

    Zdroj: Český statistický úřad 

Lubica258 ( 25. srpna 2020 21:09 )

My topíme dřevem a platíme pořád stejně. Kdyby se lidé trochu snažili a nebyli líní si nařezat dřevo, pak by je nemuselo trápit, že se zdražuje elektřina a plyn. My máme v obýváku krbová kamna s výměníkem a na ně napojený tvárnicový komín, který jsem objednal z https://www.poctivy-komin.cz/ a nemůžu si stěžovat.

nezadat1 ( 5. října 2016 13:43 )

Když,tak ořech hnědý 12 Kčs + dovoz.

nezadat1 ( 5. října 2016 13:40 )

Skleróza nebolí,ale člověk se naběhá!!!!

nezadat1 ( 5. října 2016 11:32 )

Píšete blbost,v 70 a 80rokách jsem byl zaměstnancem uhelných skladů a uhlí na příděl bylo stále až do roku 1990.Domácnost 25q s ústředním 50q hnědého uhlí a koksu jen 25q na rod.dům,čer.uhlí byl jen pro horníky deputát.A proto jsem na černo vozil i prokurátorům esenbákům a moc dobře věděli,že je odkloněno a mlčeli.

nezadat1 ( 5. října 2016 10:21 )

Lidé jsou rozmazlení,jako dítě si pamatuji,že u babičky se ve svátečním pokoji topilo jen o vánocích a jinak jen v kachlákách v kuchyni a na noc se brala nahřátá cihla zabalená v hadře a lehlo pod těžkou peřinu a jak krásně se spalo.Příděl za komunistů bylo jen 10 metráků hnědého uhlí a stačilo to.Jó abych nekecal o prázdninách se chodilo do lesa na šišky a klestí,natrhali lesní jahody a maliny na koktejl z kozím mlékem a byla i praženíce.

Zobrazit celou diskusi