Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Mynář u výslechu: Politikům má vysvětlit prověrku „pro Vráťu“ z nahrávek

Autor: ČTK, simao - 
19. srpna 2016
17:40

Hradní kancléř Vratislav Mynář je momentálně na dovolené. Z ní vzkázal, že nechápe, proč je předvolán k vyšetřovací komisi, která si má posvítit na reorganizaci policie. U komise již vypovídali třeba exšéf ÚOOZ Robert Šlachta či policejní prezident Tomáš Tuhý. Důvod Mynářova předvolání? Podle Českého rozhlasu politici pátrají po vysvětlení, proč podnikatel Ivan Kyselý, přítel exministra Ivana Langera, v odposleších řeší prověrku pro „Vráťu“.

Vratislav Mynář stále nemá bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné, o kterou si sám požádal, ale nedostal ji. Jeho angažmá na Hradě ve službách Miloše Zemana to ani přes prezidentovy občasné výhrůžky nijak nenarušilo.

Teď však bude muset podle všeho Mynář o prověrce mluvit znovu. A to před sněmovní vyšetřovací komisí, která se zabývá reorganizací policie. I když jde o komisi složenou z poslanců, má právo předvolávat nejrůznější svědky.

Jak spolu tolik diskutovaná reorganizace policie a Mynářova prověrka souvisí? Skrze prošetřování tzv. olomoucké kauzy, ve které prý obviněný podnikatel Ivan Kyselý, mimochodem přítel exministra vnitra Ivana Langera, v odposleších mluvil o tom, že je třeba řešit bezpečnostní prověrku „pro Vráťu“, uvádí Český rozhlas.

Mynář: Nechápu to, ale pokusím se přijet

Prezidentův kancléř Mynář však prý důvody, proč byl pozván před vyšetřovací sněmovní komisi k reorganizaci policie, nezná. Do Sněmovny se však chce dostavit – tedy pokud mu to čas dovolí.

„Nechápu, proč mě předvolává velmi významná instituce typu sněmovní komise. Vůbec tomu nerozumím. Samozřejmě pokud to bude v mých možnostech časových, tak se pokusím přijet,“ řekl ČTK Mynář. Zároveň poznamenal, že nerozumí, jak může komentovat reformu policie. „To sice nechápu, ale možná někdo chytřejší k tomu má nějaké důvody,“ dodal.

Reorganizace policejních útvarů, která platí od 1. srpna, přitom vyvolala značnou roztržku mezi koaličními ČSSD a hnutím ANO. Pod tlakem se ocitl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který reorganizaci podepsal. Útočil na něj především vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Oba „kohouty“ se snažil při návštěvách v Lánech i na Hradě uklidňovat právě Mynářův nejvyšší nadřízený – prezident Zeman. 

VIDEO: Podívejte se, co Miloš Zeman řekl o policejní reformě v pořadu S prezidentem v Lánech

Video  Razie na vládě skončila jen u kabelek, vmetl Zeman Šlachtovi.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Vyšetřovací komise se má zabývat různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia i policistů z protimafiánského útvaru ÚOOZ, který jako samostatný útvar zanikl a byl sloučen pod jednotnou Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, což nelibě nesl jeho šéf Robert Šlachta, který na protest proti reformě odešel do civilu.

Komise se ohledně změn v policii zaměřuje i na činnost státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství. A právě s Olomoucí je spojena razie v kauze Vidkun, ve které byl zadržen podnikatel Kyselý a prohledán olomoucký byt Ivana Langera. V aféře jde o údajné propojení politiků, podnikatelů a policistů.

Vše o reorganizaci policie ZDE

Mynář je na dovolené. Jeho osobně prý nekontaktovali

Český rozhlas uvedl, že důvodem Mynářova pozvání před komisi je bezpečnostní prověrka – na základě čtyř důvěryhodných zdrojů. Mynář přitom vede prezidentskou kancelář bez prověrky déle než tři roky. Proti neudělení nejvyššího stupně prověrky od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se kancléř brání soudně. Zeman přitom Mynáře do ukončení soudu odmítl odvolat.

Mynář nyní uvedl, že je na dovolené a že ho kromě novinářů nikdo kvůli pozvání od komise nekontaktoval. „Jenom mi asistentka sdělovala, že se někdo z organizačního výboru, nebo odkud to bylo z Poslanecké sněmovny, dotazoval, jestli bych v tom termínu teoreticky mohl, nebo nemohl. Mě konkrétně nikdo nekontaktoval,“ poznamenal.

O pozvání Mynáře před sněmovní komisi informoval ve čtvrtek její předseda poslanec Pavel Blažek (ODS), důvod nesdělil. Zasedání by se mělo konat na začátku září. Mezi dalšími vyslechnutými by měli být mj. i zmiňovaní Chovanec s Babišem. 

VIDEO: Zeman o Mynářově prověrce: Frajeřil, zákon mu ji nepřikazuje

Video  S prezidentem v Lánech - Mynář prověrka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

skane ( 19. srpna 2016 22:01 )

MYNAR se na Morave prekrmil korkem.

havran2 ( 19. srpna 2016 21:28 )

Mynář nic nechápe ! Tak co dělá na tom Hradě ? Jo jenom bere velké peníze zadarmo.

deep_ass_flsting ( 19. srpna 2016 19:30 )

To ožralý moravský jelito Blažek nevyšetří vůbec nic.

pavel215_klafunda ( 19. srpna 2016 19:27 )

A v pozadí všeho bude padákový specialista Kalousek.

demiro ( 19. srpna 2016 18:12 )

Začínám mít dojem, že když se u nás, nebo ve světě něco děje, tak většina našich politiků je na dovolené...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa