Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ISIS plánuje zabíjet ve velkém. „Malé“ útoky jen odvádí pozornost, říká expert

Autor: mb - 
29. července 2016
17:14

Menší teroristické útoky by se mohly stát v Evropě každodenní realitou, varují američtí experti. Islamisté takto mohou údajně odvádět pozornost tajných služeb, zatímco plánují komplexnější teroristické akce. V Evropě si mezitím již prý vybudovali dobře organizovanou síť, která jim umožňuje bezproblémový pohyb po kontinentu i cestování do Sýrie a Iráku.

„Víme, že existuje velení, které řídilo některé z těchto útoků,“ prozradil nejmenovaný americký úředník listu Wall Street Journal. Měl tím na mysli nedávné teroristické útoky ve Francii a Německu. „Islámský stát má bojovníky v Evropě,“ dodal pak.

„V Evropě si (islamisté) vybudovali infrastrukturu, která jim umožňuje volný pohyb lidí z Iráku a Sýrie a zároveň poskytuje ideologickou a operativní podporu pro teroristické útoky,“ vysvětluje expert na terorismus, profesor Bruce Hoffman z Georgetown University.

Připomeňme, že uplynulé týdny byly pro Evropu plné teroru. V Německu minulý týden prakticky neuplynul den, aby nedošlo ke krveprolití. Ať už se jedná o útok sekyrou ve vlaku, zmasakrování těhotné ženy mačetou nebo odpálení bomby na koncertě. Ve všech těchto případech byli teroristé registrováni jako uprchlíci. Nejhorší útok ale zažila francouzská Nice, Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel 14. července najel náklaďákem do davu a zavraždil 84 lidí.

Francie pak tento týden zažila další šok, když dva muslimští teroristé vtrhli do kostela v Normandii a přímo v chrámě podřízli stařičkému knězi hrdlo. Zrůdný čin si nahrávali a vyzvali k dalším útokům ve Francii.

Rick Coolsaet, odborník na islámský terorismus a profesor na belgické univerzitě v Gentu, si ale myslí, že ti „praví“ teroristé teprve udeří.

„Tohle jsou amatéři a ne zkušení džihádisté. Jsou sice schopni provádět smrtící útoky a někdy jako v Nice i s vysokým počtem obětí, ale to je výjimka,“ domnívá se profesor.

Předseda amerického parlamentního výboru pro zpravodajské služby pak varuje, že se „neustálé, denní teroristické útoky“ mohou v Evropě stát normou. „Hrozba džihádistů jen tak brzy nezmizí. Ve skutečnosti se stane daleko závažnější. Podstata věci je ta, že radikální islám vyhlásil Západu válku,“ tvrdí David Nunes.

cestr ( 29. července 2016 23:32 )

Tebe jebne.

marlen52 ( 29. července 2016 21:20 )

 všichni jsme tušili co příjde za zvěrstvo jen Merkelová ne a teď se tomu strašně diví. hlavně že měla plnou pusu xenofobie, ať si spočítá kolik už je mrtvých,znásilněných atd.

hejhej ( 29. července 2016 19:24 )

Odporné tlamy - vrazi, lidem jsou podobní jenom tím, že chodí po 2. To přitáhla zrůda Merkelová do Evropy a ještě má tu drzost se k mrtvým a pozůstalým vyjadřovat. Kéž by se našel někdo, kdo by zrádkyni Evropy zneškodnil.

buaft ( 29. července 2016 17:40 )

http://www.blesk.cz/diskuse/570085/1 Zase se Rusko s Turkem netrefiilo.

jajanene ( 29. července 2016 17:38 )

Co se tak zamyslet nad tím, kdo je stvořil. A to nejen Amíci, když se rozhodli oddělat ty dva, kteří dávali pozor, aby se ta pakáž nerozlezla po světě a aby doma nezískala převahu. Irák a Lybie byly sice jiné, než evropská a americká rádoby-demokracie, ale byly pod kontrolou. Navíc Židům se současná situace velmi hodí, podařilo se jim za staletí právě tyto světadíly zkorumpovat, odnaučit všemu potřebnému, takže teď mohou vítězit tak, že to vypadá, jako když to řídí někdo jiný. Jde to všechno do řiti a celkem plánovaně, jen naši poblblí politikové to nevidí, pardon, nechtějí vidět, vždyť je to přece živí....

Zobrazit celou diskusi